Борисов: В един ден станахме ортаци с Гърция и със САЩ, Русия и Турция

Никой не може да ми държи сметка за газовата мрежа на българска територия и да я обвързва с какъвто и да било поток, ядоса се премиерът

Борисов разговаря с Путин, Ердоган и Вучич в Инстанбул при пуска на "Турсик поток", сн. МС

Като стратегически ден за взаимоотношенията ни със САЩ за следващите десет години, но и за газовата диверсификация чрез подписване на договора за вземане на дял от бъдещия терминал за втечнен газ край гръцкия град Александруполис и за транзита заради пускането на първата тръба на газопровода "Турски поток", определи премиерът Бойко Борисов вчерашния ден, късно вечерта, след като се върна от официалната церемония по пускането на "Турски поток" в Истанбул.

Той обясни още, че руският президент Владимир Путин бил много впечатлен от пресните снимки, направени от "Севда ханъм" (шефката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова) от строежа на продължението на газопровода у нас, наричано от него "Балкански поток". Каза, че и Путин, и турският президент Реджеп Тайип Ердоган искали да пристигнат у нас за откриването на газопровода, но не разкри дали ги и поканил. В същото време обаче се разсърди на журналистически въпрос как е убедил Путин, че не се бави реализацията на проекта на българска територия.

"Не съм длъжен да убеждавам г-н Путин за забавянето. Аз не се бъркам на нито една държава. На българска територия инвеститор е Саудитска Арабия и ние изграждаме българската газопреносна мрежа", тросна се той за проекта на стойност 3 млрд. лв. Изпълнителите на строежа на линейната част (саудитският консорциум "Аркад") и на компресорните станции (консорциум между германската "Ферощал" и българската "Главболгарстрой") по трасето осигуряват финансирането, а държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще го връща от транзитните такси след пускането на тръбата.

"Дали ще я правим бързо или бавно... ние имаме цел да я пуснем до края на май. За разлика от предишните поръчки по "Южен поток", които бяха спрени заради корупция", допълни той и акцентира как страната ни държи да спазва европейските правила за изграждане на газова инфраструктура.

В България нямало "Турски поток"

"На територията на България няма "Турски поток", заяви още премиерът, който силно се дразни, че даденото от него на газопровода име "Балкански поток" не се котира особено. Преди ден той дори каза, че сръбският президент Александър Вучич го уверил, че вече и в Сърбия тръбата нямало да се нарича "Турски" а "Балкански поток". Което е съмнително предвид факта, че "Газпром" осигури финансирането и строи съоръжението.

"Какво общо има да ми държи някой сметка за територията на България и да го обвързва с какъвто и да е поток... за нашата газоразпределителна мрежа. Ние я строим, за да може всеки да пренася газ", коментира Бойко Борисов. На реплика, че това не е съвсем така при положение, че 90 процента от капацитета на тръбата е резервирана за руски газ, той отвърна: "Това, че е резервиран от "Газпром", означава, че има смисъл".

"По този "Балкански поток" ще тече и руска, и азерска, и втечнена газ и всеки, който може да достави по тези газови магистрали в различните посоки, според където цената е най-ниска", защити той отново проекта, който реално допринася за засилването на руското газово влияние в Европа.

Всички ни се радват

По думите на Борисов лидерите на Русия, Турция и Сърбия, с които преди ден отвориха символично кранчето на "Турски поток" в Истанбул, "само се радват на това, което България прави".

Според премиера, Путин бил много впечатлен от снимките на строежа на газопровода "Балкански поток", които показала "Севда ханъм" и всички се трупали да ги гледат..

"И Путин, и Ердоган искат да дойдат за откриването на "Балкански поток", каза Бойко Борисов, но не разкри дали ги и поканил.

Той обяви още, че вечерята след церемонията по пуска на "Турски поток" протекла много приятелски и предвид сутрешната му среща с американската делегация в София, Ердоган и Путин се шегували с думите: "Внимавай какво говориш, че нали знаеш, че Бойко ще докладва на САЩ и ЕС". Борисов пък казал, че така е при партньорите.

Газовият орталък

"С Гърция за Александруполис станахме, както се казва, ортаци",  коментира Борисов сключения в сряда през деня предварителен договор за покупката на 20 процента от компанията "Газтрейд", която ще строи терминала за регазификация на втечнен газ край Александруполис. Той бе подписан от шефа на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и основния акционер в "Газтрейд" С.А.  Асимина–Елени Копелузу.


Подписването на договора за дял от LNG терминала, сн. "Булгартрансгаз"

"В един ден и със САЩ, и с Русия, и Турция и Гърция", изреди Борисов.

На въпрос дали президентите Путин и Ердоган го смятат за свой приятел, той каза, че го смятат за такъв, но и за приятел на американския президент Доналд Тръмп и на Брюксел.

"Всяко мое действие е в интерес на България и общността", декларира премиерът. Допълни, че от десетки години се познават с Путин и Ердоган и "си вярваме". "Путин ми каза: Хубавото при тебе е, че да-то е да, не-то е не", похвали се Борисов.

Той каза още, че през цялата вечеря чакал да види дали Путин ще го пита нещо за шпионския скандал, заради който бе изгонен руски дипломат от София, а Москва отвърна със същото. "Нищо не каза", посочи Борисов.

И допълни, че с Ердоган обсъдили разширяване на граничните пунктове при "Капитан Андреево" и "Оризово", за да се улесни трафикът на автомобили, както и че ще се изградят паркинги за тирове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?