Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: "В един момент на мигрантите може да им хареса България“

Италия заплашва с вето, ако нейните искания не бъдат удовлетворени

8 коментара
Борисов говори пред български журналисти в Брюксел.

Пристигайки в Брюксел за участие в започващото заседание на Европейския съвет, премиерът Бойко Борисов коментира възможността в бъдеще мигрантите да харесат България и да се задържат в нея. Както е известно към момента те минават предимно транзитно през страната в търсене на по-добър живот в западните страни.

"В един момент може да им хареса, да си кажат, че не Германия, ама България се развива добре. Правим България все по-хубава. Но това не значи, че за сметка на българските граждани трябва да понесем такава огромна тежест", каза Борисов.

Към България не е отправяно предложение за сключването на двустранни споразумения за обратен прием на мигранти, съобщи той и отбеляза, че като председател на Съвета на ЕС нашата страна е предложила компромисен подход за справянето с миграцията. Огромна част от колегите подкрепят предложенията и ще попитам онези, които не ги подкрепят, какъв друг план биха предложили, посочи той в кулоарите на Европейския съвет.

Премиерът поясни, че нашата страна предлага въвеждане на тристепенна система за предварително предупреждение в случай на надигането на миграционни вълни, както познатия подход при прогнозата за времето с кодове в червено, жълто и зелено. Предвижда се едновременно задействане на незабавна охрана на външните граници, обособяването на платформи или изнесени центрове за мигранти извън границите на ЕС и вторично разпределение в Общността на мигрантите.

Държавите от първа линия по сега действащите конвенции, когато регистрират по приетия, нормален ред бежанци, които искат да отидат в други страни, след това не трябва да бъдат връщани обратно. Иначе първите държави ще понесем цялата тежест, поясни премиерът.

Проблемите на миграцията могат да бъдат решени с необходимите средства за това. Ще настоявам колегите от Италия и Австрия да ни подкрепят за това споразумението с Турция да работи. Преди няколко дни, когато се чухме с президента Реджеп Ердоган, той каза, че до този момент само говорим за споразумението, но нищо не е платено или голяма част не е платена, посочи премиерът.

По неговите думи финансирането за споразумението с Турция е важно за преговорите с други държави извън ЕС по въпросите за миграцията. Турците към този момент в абсолютно пълен аспект спазват ангажиментите си към България по това споразумение, добави той.

Италия заплашва с вето, ако нейните искания не бъдат удовлетворени

Италианският премиер Джузепе Конте заплаши днес да наложи вето на заключенията от срещата на върха на ЕС, посветена на въпроса за миграцията, ако исканията на Италия не бъдат удовлетворени, предаде Франс прес.

Той каза, че Италия иска всички думи на солидарност с нея по въпроса за миграцията да се изразят днес в конкретни действия. "Италия няма повече нужда от думи и от изявления, ние се нуждаем от конкретни действия", каза Конте. Той заяви, че Италия е направила едно много разумно предложение по въпроса за миграцията, което е в духа на принципите, върху които се основава ЕС.

При пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел каза, че може да се говори за това корабите с мигранти да акостират в други страни, например в Северна Африка, но първо трябва да се говори с тези страни. "Не можем да направим това през главите им", предупреди тя и припомни, че споразумението за миграцията между ЕС и Турция е било договорено и от двете страни. "Ето защо ние трябва да говорим за нужните на тези страни. Ние трябва да направим това заедно с Върховния комисариат за бежанците на ООН и с Международната организация по миграциите", каза тя.

Меркел добави, че защитата на външните граници е нещо, което обединява Европа и заяви, че европейските лидери ще обсъждат темите за Фронтекс, за охраната на границите, за вторичната миграция. "Страните, в които пристигат много бежанци, се нуждаят от подкрепа. Но бежанците и мигрантите не могат да избират в коя страна да поискат убежище", добави тя.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че съюзът трябва да покаже уважение, когато иска от Африка да помогне с въпроса за мигрантите, предаде ДПА.

"Искам да отбележа, че ние тук в Брюксел не можем да взимаме решения за северноафриканските страни", предупреди той. Юнкер призова "някои" лидери да проявяват сдържаност, когато взимат решения относно центрове за мигранти извън ЕС. "Ако посланието е, че африканците ще направят онова, което ние искаме от тях да направят, то това е погрешно послание. Не искаме да оставяме впечатление сякаш това е неоколониализъм", каза той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза при пристигането си в Брюксел, че от 2015 г. съюзът е успял да ограничи с 96 процента миграционния поток, защото е решил да сътрудничи с трети страни и да блокира незаконната миграция извън ЕС. Той призова срещата на върха да се фокусира върху европейските външни граници, в това число и върху проекта за платформи, на които да бъдат разполагани мигрантите. "Алтернативата е хаотично напредване към затваряне на граници, в това число и в ЕС, както и нарастване на конфликтите между страните членки", предупреди той.

Туск допълни, че някои могат да си помислят, че той е много твърд в предложенията си за миграцията. "Но повярвайте ми, ако не постигнем съгласие по тези предложения, ще видим едни наистина твърди предложения, които ще дойдат от едни действително корави момчета", каза той.

При пристигането си на срещата на върха полският премиер Матеуш Моравецки каза, че Полша настоява за действия по въпроса за миграцията, които се основават на консенсус, а не на наложено отгоре пренастаняване на мигрантите. Той допълни, че по отношение на вторичната миграция Полша има строги правила за кандидатстване за убежище и ще се придържа към тях.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че срещата на върха ще бъде важно място за дискусия за имиграцията. Той припомни, че това не е нов въпрос и че Европа живее с него от 2015 г. "Ние всички ще направим прост избор - искаме ли национални решения, или вярваме в европейските решения и сътрудничество? Що се касае до мен аз ще защитавам европейските решения и сътрудничеството в ЕС и в Шенген в рамките на действащите споразумения", каза Макрон. Той призова и за модернизиране на тези споразумения. "Това е работа, която трябва да се направи отвъд границите на Европа, на границите на Европа и в Европа, базирайки се на два принципа: отговорност и солидарност", каза той.

Премиерът на Холандия Марк Рюте каза, че симпатизира на Италия, която сега се справя с бремето на миграцията сама. Той каза, че не очаква на тази среща на върха пълно споразумение за миграцията, но каза, че очаква първи важни стъпки. Рюте предупреди, че Европа не е готова, в случай че миграцията започне отново да нараства.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че е възможно да се постигне днес промяна на миграционния курс на ЕС, предаде Ройтерс.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини каза, че съюзът не трябва да се паникьосва пред лицето на миграционната криза.

Неспособността да се постигне решение за миграцията може да е фатална за ЕС, предупреди италианецът Антонио Таяни, председателят на Европейския парламент.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че ЕС трябва да се покаже солидарен с Германия по миграционния въпрос. "Нужно е да намерим общ отговор на общото предизвикателство, което е миграцията, и трябва да комбинираме отговорността със солидарността. Отговорност с цел да контролираме нашите граници, да засилим външнополитическото измерение на миграционната политика. И солидарност по отношение на другите страни, по-специално Германия, която сега преживява политическа криза", каза Санчес.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че "основният въпрос не е миграцията, а демокрацията в Европа". Той допълни, че "въпросът е в това в какво вярват хората, в това какво трябва да се направи".

Премиерът на Финландия Юха Сипиле каза, че страната му също има проблеми с вторичната миграция и е готова да сътрудничи по този въпрос с Германия. Той призова за намиране на общоевропейско решение по миграционния въпрос и припомни, че позицията на Финландия е, че при осъществяване на контрол върху миграцията трябва да се защитават правата на човека и да се действа в съответствие с международните задължения. Сипиле каза, че е нужно да се отстранят първоначалните причини за възникване на миграцията и по-ефикасно да се помага на хората по местата, където живеят, и откъдето емигрират.

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини заяви, че най-големият приоритет е защитата на външните граници на ЕС.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш също се обяви за укрепване на външните граници на ЕС и каза, че по негово мнение Италия, Гърция, Испания и Малта носят първостепенна отговорност за охраната на южните граници на ЕС. Той отхвърли инициативата на Италия всички страни в ЕС да споделят солидарността за спасяване на бежанците в Средиземно море и каза че корабите с бежанци изобщо не бива да напускат африкански пристанища по посока Европа.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че на срещата трябва да се обсъжда всичко, свързано с миграцията и че законната имиграция трябва да се превърне в правило. "Има толкова много хора, които пристигат в различни страни и после отиват в Германия. Разбираме Германия, когато тя казва: "Защо ние трябва да се оправяме с всичко?", каза той.

Същевременно днес Норвегия, която не е страна член на ЕС, обяви, че се присъединява към страните, които ще приемат бежанци от кораба "Лайфлайн", акостирал с 234 мигранти в Малта, предаде Асошиейтед прес. Така страните, които обещаха да приемат бежанци от кораба на германска правителствена организация, станаха вече девет. Преди това обещание дадоха Франция, Португалия, Холандия, Люксембург, Италия, Белгия, Ирландия и Малта.

По повод темата за миграцията, която ще доминира разговорите на съмита в Брюксел, агенция ДПА припомня, че страни от средиземноморския регион и от балканския регион са показали малък интерес към обособяването на тяхна територия на "платформи за мигранти", където ЕС би могъл да настанява мигранти и да определя кои от тях са икономически и на кои да се даде убежище.

Мароко, Тунис, Алжир, Либия и Египет са изразили нежелание на тяхна територия да има подобни центрове. Албания и Македония също направиха подобни изявления.

Днес и утре лидерите на ЕС ще обсъждат и трансатлантическата търговия, темата за сигурността, връзките с Доналд Тръмп, икономическите санкции срещу Русия, следващия бюджет на съюза, реформата на еврозоната и Брекзит.

На вечеря в четвъртък британският премиер Тереза Мей ще уведоми колегите си от ЕС за напредъка на преговорите за излизане от ЕС, допълва Асошиейтед прес. Утре 27-те лидери без Мей ще направят оценка на този напредък. Висши европейски представители и политици вече предупредиха Мей, че времето за постигане на споразумение за Брекзит изтича. Преговорите боксуват заради разногласията в правителство на Мей за това колко тясно да бъде икономическото сътрудничество между Лондон и ЕС след Брекзит.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Дядо ми Петър
  #8

  Докарай още тъмнокожи, защото местните няма да ти стигнат за изборите. Макар че им снасяш по 20 лева на глава. И биха вкарали и кравата Пенка в парламента, ако им кажеш.

 2. Vidco91
  #7

  Докога ще търпим тези нискочели мутрафони да ни срамят и грабят?!

 3. Когато дойде моментът на мигрантите да започне да им хареса България ти Пекане или ще си на гръцкия остров или с Цецо и другите мутри в раирана пижама.

 4. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #5
 5. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #3
 6. Няма нужда да се притесняваш Боко. Повечето бежанци биха предпочели, да се върнат при собствените си диктатори.

 7. Преслав
  #1

  Представете си само, ако соросидите бяха на власт колко циганизирана щеше да е вече България с десетки хиляди орки. Не, че и сега са малко в централна София е почерняло от тях. Дори само заради това Борисов пак ще печели избори. Малко ли са ви родните мургавелковци, та да си внасяте и чужди.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.