Борисов: В коментарите на Местан за изборите има логика

Било нормално отношението към управлението да минава и през местните избори

Борисов: В коментарите на Местан за изборите има логика

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в петък, че е логично отношението към управляващите да минава през резултата от местния вот. Така на практика в интервю за Нова телевизия той се съгласи с вчерашното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан, който каза, че вотът в неделя ще определи реалната тежест на партиите. Същевременно Борисов подчерта, че е важно представянето на коалицията като цяло, а не на отделните партии в нея.

Изборите са състезание и има логика в коментарите на Лютви Местан за промяна в управляващата коалиция, ако резултатите от вота са лоши, обясни Бойко Борисов. Според него има логика, ако партиите в коалицията не получат очакваната подкрепа, опозицията да има право да атакува правителството – чрез вотове на недоверие в парламента и провеждането на предсрочни избори след това.

"Местан прави заявка, че ако се представим слабо на изборите, ще ни атакуват, ще атакуват коалицията. При нас обаче този въпрос не стои, защото няма значение кой как ще се представи по отделно. Важно е цялата коалиция да се представи добре на изборите, за да не може опозицията да ни атакува, с вотове на недоверие, с предсрочни избори и т.н. Местните избори винаги са повличали крак, ако се представиш добре, ще управляваш стабилно", заяви Борисов.

По повод изявлението на Местан, лидерът на ГЕРБ обяви, че партията му е направила за последната година повече за смесените райони, отколкото е направено за 25 години.

Премиерът отхвърли съмненията за купуване на гласове от страна на ГЕРБ за местните избори. "На нас такива гласове не ни трябват”, каза той и предупреди кандидатите на партията да не се изкушават да извършват подобни действия.

Той заяви също, че формацията му не давала пари за предизборна реклама, дори за телевизиите. Той обясни, че това е така, защото на партията не ѝ трябват гласове при 1 млн. души електорат.

"Истински се надявам в някое село да не се подведат да направят нещо извън санкцията на партията. На нас такива гласове не ни трябват, когато имаш милион избиратели", застрахова се премиерът и подчерта, че "има какви ли не села и паланки, а от едно село такова петно може да ти излезе"...

По данни на Института за развитие на публичната среда обаче, към началото на октомври ГЕРБ са дали 16.6 хил. лв. за телевизионна предизборна реклама в "Канал 3", в която акционер е депутатът Делян Пеевски. Партията е рекламирала най-много в парично изражение след БСП и в "24 часа" и "Труд". 33 хил. лв. са дадени за радиореклама, според същите данни.

За "Пепи Москов" и Владислав Горанов

В отговор на въпрос за близостта му със здравния министър Петър Москов премиерът обясни, че няма нищо нелогично в това Москов да присъства на откриването на магистрала. Борисов каза още, че го подкрепя за данъка върху вредните храни. "Аз ще го подкрепя, но му казах хубаво да го огледат, така че да не създадем от нещо добро негатив", обясни Борисов.

Той разказа, че двамата "с Пепи Москов" много обичат да се шегуват, а и двамата пушат, "което не е правилно". Дори се шегували при откриването на магистралата докато премиерът ги возел в "джипката да не му стане лошо на Росен (Плевнелиев - бел.ред)" от дима.

На въпрос дали пък финансовият министър няма да се противопостави на закона срещу нездравословните храни, каквито индикации се появиха преди ден, Борисов обясни, че на финансовия министър не му е работа да прегръща каквито да и било идеи, а да пази дефицита, да не дава на министерствата да харчат над лимитите си и приходната администрация да събира повече пари.

Той обаче защити Владислав Горанов, обяснявайки, че не е зависим от Делян Пеевски, въпреки излязлите снимки на двамата.

За САЩ, Русия и Европа

В отговор на въпрос премиерът заяви, че над страната не е прелитал руски самолет без съгласието на България. "До последно щеше да прелети, до 2 ч. треперехме, казахме недейте да ни провокирате, защото ще трябва да ви свалим и руснаците прекрасно знаят с какво разполагаме и че можем да го направим", разказа той.

По повод изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че се срамува от думите на Борисов, премиерът посочи, че му е важно, че не само го четат, но и го коментират, с което не могат да се похвалят много хора.

"Няма никакъв разкрач между Русия и САЩ. Аз нямам разкрач, аз стоя много стабилно вътре в страната си", обясни той, попитан дали България е по-близо до САЩ или до Русия в ориентацията си. Борисов каза, че не спестява на "американските другари", когато техните централи не могат да балансират енергийната система заради скъпия ток, като и на "руските другари, когато дават най-скъпия газ като за братски народ".

България е в Европа и ние сме с европейците, обобщи позицията си Борисов.

Коледни и Великденски добавки

След коментарите на външно политическа тема Борисов се върна на проблемите в страната. Той обяви, че за Коледа най-бедните пенсионери ще получат по 40 лева допълнително. Това ще струва на държавата 50 милиона лева. Добавки към пенсиите ще има и за Великден.

"На пенсионерите ще дадем за Коледа, а после и за Великден - отделени са 100 милиона лева", поясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов няма притеснения за ръста на бюджетния дефицит и възможността за санкции за това, защото приходите в хазната са увеличени. Само „данъчните приходи” през тази година ще бъдат с 1,6 млрд. лева повече, а от митата и акцизи ще бъдат събрани към 2,4 млрд. лева повече, твърди премиерът. Той посочи, че в бюджета за 2016 година ще бъде заложен дефицит от 2%, тоест в изпълнение на изискванията от Маастрихт за бюджетен дефицит.

По повод случая, при който в опит да мине българската граница загина предполагаем гражданин на Афганистан, Борисов обясни, че той не е нито герой, нито убиец.

"Той е просто човек, който си е свършил работата. Малшанс е, че е загинал човек", каза премиерът.

"Но като се поставиш на мястото на тези полицаи, дебатът отива на по-притеснителната тема. Маса народ от Афганистан идват – най-рисковите групи – млади мъже, които живеят при талибаните, интеграцията на тези хора никак няма да е лесна, защото те не се виждали какво е демокрация", добави Борисов.

Без отговор на въпроса дали ГЕРБ ще номинира Плевнелиев за втори мандат

Борисов не пропусна и темата с президентските избори. В отговор на въпрос дали ГЕРБ вече не подкрепя държавния глава Плевнелиев, лидерът на партията отрече това и припомни, че при откриването на новия участък от автомагистрала "Струма" в четвъртък двамата са били заедно.

И той подобно на самия Плевнелиев преди ден отклони темата за президентските избори за догодина. Борисов не отговори на въпрос дали ГЕРБ ще го издигне за втори мандат.

По-късно той определи като добро предложението на съпредседателя на парламентарната група на Реформаторите Радан Кънев да има предварителни избори за общ кандидат на ГЕРБ и РБ за поста. Борисов обясни, че дори номинацията на Кънев, която лидерът на ДСБ си издигна сам, е добра.

"Първо трябва да си го кандидатират партиите в Реформаторския блок, после ние ще дадем кандидат. Ако искат, съм готов на такова предложение", заяви лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?