Борисов: В момента сме държавата с най-ниска контрабанда на цигари

Премиерът отчете, че у нас не работят само тези, които не искат

Борисов: В момента сме държавата с най-ниска контрабанда на цигари

Премиерът Бойко Борисов отново се похвали, че в момента сме държавата с най-ниска контрабанда на цигари в ЕС. Това стана в началото на редовното правителствено заседание, а повод за коментара му беше проекта за държавния бюджет за 2020 година. Преди дни той беше публикуван на сайта на финансовото министерство.

"Битката с корупцията - в момента сме държавата с най-ниска контрабанда от 3.4 % на цигари в ЕС. С 3 милиарда лева повече пари има в бюджета вследствие на това. За това си позволяваме да изпълняваме програмата за двойно увеличение на учителските заплати и навсякъде във всички сектори има повече пари. Както поехме ангажимент, има и 10 % увеличение на доходите. Така че само за образование има 610 милиона се дават допълнително. Само за заплати на учителите - 360 милиона лева, защото сме убедени че колкото е по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме", каза премиерът.

Към края на юли тази година проучването за нелегалните цигарени продажби, извършени при преброяване на изхвърлените в кошчетата опаковки, отчете спад на контрабандата до 3.4 процента. Това е рекордно ниско ниво откакто се прави проучването от 2010 г., а България остава с най-нисък процент сред страните в Европейския съюз, където изследването се провежда за същия период.

Борисов отчете още, че "безработицата е рекордно ниска, отиде на 4%" иа практика не работят само тези, които не искат."

Премиерът коментира и предвидените в бюджета допълнителни пари за здравеопазване, като припомни, че са заложени и 60 милиона повече за Спешната помощ.

"Нека тези пари да стигнат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението. Не само съм поел личен ангажимент за построяването на клиниката (по изгаряния - б.р.) в "Пирогов", но също и за цялостното саниране на сградата", допълни Борисов.

Той засегна и темата за отбраната, като подчерта, че България е постигнала всички стандарти на НАТО след закупените осем нови бойни самолета F-16.

"Така че, това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем. Повече пари има и за култура, спорт и инфраструктурни проекти", добави той.

Изтъкна, че до края на мандата на правителството брутният вътрешен продукт (БВП) ще стигне 130 милиарда лева.

"В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лева, в момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда", каза премиерът.

Той определи това като най-видния показател как се развива държавата.

"Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето на управлението тези 3 години външният дълг намаля от 28%, до края на мандата сме планирали да е 19.5 %. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме", изтъкна Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес