Борисов в нов запис: Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. Простият мое да поеме само...

Снимка: БГНЕС

Две седмици след последния запис с глас, силно приличащ на този на премиера Бойко Борисов, до медиите анонимно бе изпратена нова порция от разговорите на министър-председателя. Този път основна тема на разговора е президентът Румен Радев. Записът изобилства от псувни и ругатни. Започва с фразата: "Акъл се набива, Томиславе, на умен човек..." Както обикновено събеседникът не се чува. Борисов го нарича "Томиславе", т.е. може би си говори с вицепремиера Дончев.

Разговорът вероятно е от края на 2018 г., когато в няколко града имаше протести срещу цените на горивата. Тогава на няколко пъти магистрала "Струма" бе блокирана край Перник. Борисов коментира, че недоволството в Бургас е било предвождано от "Мерцедес", който харчел 20 или 30 литра на сто и обяснява, че бедните хора се возят на градски транспорт. Освен това премиерът казва "Крепиме фронта до евроизборите" и допълва, че "не е сега моментът" да се вдигат данъци. Вероятно става дума за обсъжданото по това време увеличение на данъка върху колите. Президентът наложи вето върху промените, което беше преодоляно в парламента и промените влязоха в сила от началото на 2019 г. 

Евровотът бе проведен няколко месеца по-късно – през пролетта на 2019. Премиерът споменава като скорошно и друго събитие от септември 2018 г. - отпускането на 20 млн. лв. за ремонти в болница "Св. Екатерина".

Проблемът е Радев

Макар да е ядосан от протестите, премиерът не смята, че това е проблем, разбира се от думите му. Той се дразни повече от изказвания на държавния глава Радев.

"С това, че излезе и каза – два милион и половин не са виновни за бедността, виновно е правителството… Ама правителството плати миналата шест милиарда и седемстотин за неговата партия…", казва той.

След това Борисов продължава:

"Бедният човек се вози в градския транспорт, който е най-добрия в София, а не се задръства града… Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят сто двеста хиляди от интелигентните хора и ще кажат – да , правилно…

Само че когато си обграден от тъпанари нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Няма такова нещо.

Не, правилни неща не могат да се правят…

Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави".

Не може да е държавен глава тоя тъпанар

Неизвестният събеседник на Борисов вероятно се опитва да го успокои, защото в края на разговора премиерът му се сопва:

"Чакай сега, че ме ядосваш и ти"

Преди това министър-председателят държи реч за президента и как във Финландия може много неща, защото са финландци, а у нас – не. Той пита и какъв летец е Радев, след като "ние имаме хиляди летци", а тези в гражданската авиация били по-добри него.

"Във Финландия забраняват вече в града Хелзинки да се движат коли от догодина… Само градският транспорт…електро… Но това са финландци, не са БГ, не са си избрали един прост летец! Бил летец… Ми ние имаме хиляди летци! Тоя къде вози по двеста и петдесет пътника в самолета е сто пъти повече летец у гражданската авиация", обяснява Борисов.

След това разговорът отново отива към данъците:

"Това, че ще плати десет лева те излизат и казват вдигам му данъка… Казва ти го държавния глава в кавички, щото той не може да е държавен глава тоя тъпанар… Когато ти го каже държавния глава ти не спориш с мене, спориш с два милиона и половина, които са припознали, че тоя е техния защитник от тебе".

Събеседникът вероятно отговаря, че приходите от данъка върху колите остават за общините. На което Борисов дава да се разбере, че става дума за минимално увеличение от порядъка на 20 млн. лв.

"Толкова, колко дадох Генчо Начев (шефът на "Св. Екатерина" б.р.) да си дострои болницата", казва той.

След това заявява: "Сега ще ги оправя" и записът прекъсва, макар че разговорът продължава.

Снимки, записи и видео

Това е четвъртият запис с Борисов, пуснат в публичното пространство в рамките на около два месеца. В началото на юни бе пуснат запис, в който премиерът обсъждаше председателя на парламента Цвета Караянчева, както и миналогодишния опит на компанията "Еврохолд" да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ. В този запис премиерът заявява, че е наредил на Комисията за финансов надзор да проверява сделката и се заканва, че ще размаже физиономията на някого, без да стане ясно за кого говори.

Две седмици по-късно се появи следващият запис. За този разговор се твърди, че е с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев. Темите пак са Радев и БСП. В него Борисов заявява:

"Тея двамата, Корнела и Радев, са големи сладури. И понеже навсякъде приказват, че ти си им основният гръб, хич не е приятно".

Точно преди две седмици бе пуснат разговор на премиера с бившия главен прокурор и председател на Конституционния съд Борис Велчев. Засега това е единственият запис, чиято автентичност е потвърдена. Пред Mediapool Велчев заяви, че такъв е проведен. Председателят на КС обясни, че се е опитал да уреди среща между Борисов и ректора на търновския университет Христо Бонджолов.

Междувременно в публичното пространство се появиха снимки от спалнята на Борисов в правителствената вила в Бояна. На тях бе заснет спящият премиер. Освен това на нощното му шкафче имаше пистолет, а в чекмеджето - пачки с евро. След това бе пуснато и видео от спалнята. Премиерът потвърди автентичността само на една снимка – тази, на която спи, а пари не се виждат.

Според евродепутата Елена Йончева първият запис с Борисов, в който се обсъжда сделката за ЧЕЗ, е автентичен. Преди дни тя обяви, че изследване на лаборатория в САЩ не е показало следи от намеса или монтаж.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?