След рязането на лентата на комплекса за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл"

Борисов в очакване на милиард нови инвестиции в различни заводи

Бойко Борисов и Вагит Алекперов режат лентата на комплекса за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл".

През следващия месец ни чакат около милиард нови инвестиции в различни заводи, които произвеждат и създават работни места. Това заяви премиерът Бойко Борисов след рязането на лентата на Комплекса за преработка на тежки отпадъци на рафинерията на "Лукойл" в Бургас в сряда.

Руската компания собственик инвестира близо 1 млрд. долара в новото съоръжение, след чието влизане в експлоатация ще се намали изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата. За официалната церемония пристигна шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов, който предишния ден представи на президента Росен Плевнелиев и Борисов инвестиционната програма на компанията си в България.

"Когато човек види това, което е пред нас, може да си направи извод. Действително една от най-големите инвестиции в България за 1.5 млрд. долара и нови работни места. Най-важното за този регион, където е концентриран и туризмът ни, е че е 100% екологично производството", каза Борисов след откриването на съолъжението.

"Не само вдигането на БВП и растежът в икономиката, който имаме през първите месеци, съществена роля в това играе и борбата с контрабандата. Над милиард вече са събрани повече приходи от първите месеци и голяма част от тях са и от горивата”, обясни за пореден път премиерът.

"Включително и в момента колегите правят реализация в тази посока, така че не само се пълни бюджетът, а се дава възможност на инвеститорите във всички сфери – месо, зеленчуци, горива. Това дава възможност и на инвеститорите, и на родното производство да се развиват”, допълни той, цитиран от агенция "Фокус".

"Мога само да поема ангажимент, че този курс на правителството ще следва и няма да има отстъпка. Искам да благодаря на всички партии, които подкрепят правителството – Реформаторски блок, АБВ, Патриотичния фронт. Имайте предвид, че тези думи, статистики, които излизат от Евростат за намаляване на безработицата, вдигането на индустрията докарват нови и нови инвеститори. Само в следващия месец имаме пак близо за около милиард нови инвестиции в различни заводи, които произвеждат и създават работни места. Но както се казва това да ни е само за първите месеци”, коментира премиерът.

"Пожелавам на всички, които работите тук да имате големи заплати, да ви дават добри премии, съответно ръководството да подпомага общината и социалните дейности”, каза още в приветствието си Борисов.

По-късно той присъства и на откриването на нова детска площадка в Борисовата градина в Бургас, където бе посрещнат с бурни аплодисменти в компанията на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и кмета на града Димитър Николов, който получи номинация за трети мандат от страна на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?