След рязането на лентата на комплекса за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл"

Борисов в очакване на милиард нови инвестиции в различни заводи

Бойко Борисов и Вагит Алекперов режат лентата на комплекса за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл".

През следващия месец ни чакат около милиард нови инвестиции в различни заводи, които произвеждат и създават работни места. Това заяви премиерът Бойко Борисов след рязането на лентата на Комплекса за преработка на тежки отпадъци на рафинерията на "Лукойл" в Бургас в сряда.

Руската компания собственик инвестира близо 1 млрд. долара в новото съоръжение, след чието влизане в експлоатация ще се намали изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата. За официалната церемония пристигна шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов, който предишния ден представи на президента Росен Плевнелиев и Борисов инвестиционната програма на компанията си в България.

"Когато човек види това, което е пред нас, може да си направи извод. Действително една от най-големите инвестиции в България за 1.5 млрд. долара и нови работни места. Най-важното за този регион, където е концентриран и туризмът ни, е че е 100% екологично производството", каза Борисов след откриването на съолъжението.

"Не само вдигането на БВП и растежът в икономиката, който имаме през първите месеци, съществена роля в това играе и борбата с контрабандата. Над милиард вече са събрани повече приходи от първите месеци и голяма част от тях са и от горивата”, обясни за пореден път премиерът.

"Включително и в момента колегите правят реализация в тази посока, така че не само се пълни бюджетът, а се дава възможност на инвеститорите във всички сфери – месо, зеленчуци, горива. Това дава възможност и на инвеститорите, и на родното производство да се развиват”, допълни той, цитиран от агенция "Фокус".

"Мога само да поема ангажимент, че този курс на правителството ще следва и няма да има отстъпка. Искам да благодаря на всички партии, които подкрепят правителството – Реформаторски блок, АБВ, Патриотичния фронт. Имайте предвид, че тези думи, статистики, които излизат от Евростат за намаляване на безработицата, вдигането на индустрията докарват нови и нови инвеститори. Само в следващия месец имаме пак близо за около милиард нови инвестиции в различни заводи, които произвеждат и създават работни места. Но както се казва това да ни е само за първите месеци”, коментира премиерът.

"Пожелавам на всички, които работите тук да имате големи заплати, да ви дават добри премии, съответно ръководството да подпомага общината и социалните дейности”, каза още в приветствието си Борисов.

По-късно той присъства и на откриването на нова детска площадка в Борисовата градина в Бургас, където бе посрещнат с бурни аплодисменти в компанията на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и кмета на града Димитър Николов, който получи номинация за трети мандат от страна на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Трябва ли да се отворят ресторантите?