Борисов в офанзива за орязване на шефски заплати в държавния сектор

Борисов в офанзива за орязване на шефски заплати в държавния сектор

При липса на по-осезаем напредък в работата по антикризисните мерки, премиерът Бойко Борисов разпореди до края на днешния ден - четвъртък - всички министри, в чиито ресори има дружества с държавно участие, да сложат таван на заплатите на директорите им.

Не ме интересува как ще го направите - със заповед, с промяна в наредби или по друг начин, отсякъл Борисов на заседанието на Министерския съвет.

Към момента няма разчети колко пари ще се спестят по този начин.

През почивните дни премиерът публично се възмути, че работещи в държавната сфера получават много по-високи заплати от неговата.

След правителственото заседание министърът на земеделието Мирослав Найденов повтори в същия дух, че мярката се налага, защото директорите на търговските дружества взимали заплати, многократно превишаващи на ресорните министри, а и на премиера.

Борисов поискал таван на заплатите най-вече заради скандални разкрития, че заплатите на шефове на болници стигали до 70 хил. лева, а както отбеляза министърът на културата Вежди Рашидов, имало болнични заведения с по 60 хил. лева представителни разходи.

Енергийните дружества замразяват заплатите, в транспорта анализират

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза след края на правителственото заседание, че основните заплати на директорите на търговските дружества под шапката на министерството не надвишават неговата – 2 800 лева. Със заплащането, което получават за участие в работни и експертни групи обаче, възнагражденията им скачат с пъти.

Той съобщи още, че по негово нареждане енергийните дружества са предприели замразяване на заплатите и са започнали съкращения на разходите.

Най-печелившото предприятие под шапката на транспортното министерство е ДП "Ръководство въздушно движение". То е на самоиздръжка, като приходите му се формират от събираните въздушни такси. А те достигат до 85 млн. евро годишно. Заплатите на ръководителите в РВД се определят от борда на директорите, в който влиза и представител на министерството, на базата на средната заплата в предприятието. Служителите в РВД са най-високо платените в сферата на транспорта и съобщенията.

В самото министерство анализ на заплатите в дружествата под шапката му ще се направи до седмица и след това ще се докладва на премиера.

Регионалното министерство с таван на заплатите от 4000 лв.

Ние имаме пълна представа за разходите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), коментира в ранния следобед регионалният министър Росен Плевнелиев. Достигнахме 12.2% оптимизиране на персонала, целта ни е 15 на сто, паротува той.

"Ние поставихме таван (на заплатите), който не може да е повече от 4 000 лв. Максималната заплата на директора на АПИ може да е толкова. Той има основна заплата от 1500 лв. и получава бонус. Ние сме оптимизирали – имаме 80 дружества и навсякъде вървят тези разбирания. Например в "Автомагистрали" имаше какви ли не хора, но ние сме оптимизирали", обясни Плевнелиев. Той посочи, че в МРРБ представителните разходи от 32 хил. лв. на месец са намалени до 1600 лв. на месец.

"Има какво да се оптимизира в администрацията. Има и хора с по-висока заплата от моята. Ако моята брутна заплата е 3300 лв., а заплатата на шефа на АПИ е 1500 лв. бруто и ако получи бонус, може да стигне над мен, каза Плевнелиев. Той обясни, че няма да пипа принципа на допълнителното стимулиране, защото счита, че работи.

Служителите по еврофондовете остават с двойни заплати

Правителството реши в четвъртък чиновниците, работещи по европейски програми, да продължат да получават двойни заплати. В противен случай те нямало да имат мотивация и щели да се насочат към частния сектор. Допълнителната заплата на чиновниците се изплаща с пари от бюджета за техническа помощ към всяка оперативна програма.

Според приетото в четвъртък постановление за заплатите в бюджетните организации и дейности през 2010 г. се запазват равнищата на допустимите минимални и максимални заплати в дадено ведомство. Освен това фонд "Работна заплата" се орязва с 10% и тези министерства, които не са предприели съкращения на персонала, ще трябва да режат заплати. Ако съкратеният персонал е над 10% и ведомството икономиса пари, то може да увеличава заплатата на служителите, но не над допустимото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?