ГЕРБ няма да участват в заседанието за отмяна на избора на Пеевски

Борисов вади депутатите си от НС, за да ги пази от провокации

"Да не съм жена – да ми гледат миналото", възмути се бившият премиер

Бойко Борисов. Сн: БГНЕС

"Всячески се търси начин ГЕРБ да бъде забъркан във всякаква провокация по време на протестите. Знам със сигурност, че утре се готвят провокации и целта е буквално да ни докарат на бой. Аз съм се бил много като малък и знам, че няма добър бой", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник след заседание на парламентарната група.

Той не уточни кой и какви провокации им готви, но съобщи, че депутатите му временно напускат Народното събрание и няма да участват в гласуването, с което ще бъде отменено решението за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Утре се вкарва едно решение за отмяна на решението за избиране на председателя на ДАНС. Това е опит на председателя Миков да прави парламентарни трикове, на каквито се нагледахме. Знаем как протече изборът, клетвите... Това е една провокация към нас и към цялото общество", заяви Борисов.

"Затова ГЕРБ напуска парламента. Ще се съобразим с хората и ще се явим на всяко заседание, когато се обсъжда Изборният кодекс и ще се готвим за избори", продължи той.

"БСП и ДПС вече стигнаха дъното. БСП само ще падат и всячески се стараят да ни дръпнат и нас – дали с провокация, какъв бил Борисов. Борисов откакто се е появил, винаги е бил с най-високия рейтинг години наред, мажоритарно заради високия рейтинг си е печелил всички избори. Аз да не съм жена – да ми гледат миналото", възмути се Борисов.

"Не искам да участваме с партия "Юруш" в такива комбинации", добави той по адрес на "Атака" и коментира:"Нека трите партии в коалицията да взимат решения".

"За тези месец и половина видях Орешарски усмихнат веднъж – когато откриваше този прекрасен Дунав мост 2. Чудеше се как да избяга на въпрос след въпрос", отбеляза бившият премиер. Каза още, че ГЕРБ ще търси сближаване с всички партии от дясно-център и ще проведе разговори с Мартин Димитров, Радан Кънев, Меглена Кунева и други десни лидери.

Въпреки че депутатите му няма да присъстват на гласуването на решението на парламента, с което се очаква да бъде отменено назначението на Пеевски в ДАНС, Борисов обяви, че възнамерява да сезира Конституционния съд по въпроса с връщането на медийния магнат като депутат.

Според него обаче Пеевски сам по себе си не бил проблем, а само начинът, по който бе гласувана номинацията му - набързо и без дебати. "Проблемът е Доган. Той реди всичките пионки, Пеевски е изпълнител, на който са казали – ще ходиш там и ще правиш еди какво си", обобщи бившият премиер.

Обяви и, че възнамерява да съди лидера на БСП Сергей Станишев, тъй като казал, че Борисов има криминално минало: "Само съдилища за тия хора и... пари за детски и старчески домове... Лъжци, долни при това... и дебели".

Той обясни, че първоначалната идея на колегите му да предизвикат вот на недоверие към кабинета "Орешарски" вече е безсмислена.

"Вече не знаем тия хора с какви очи гледат. Цяла София е на улицата, а те стоят и казват - ние ще се поправим... За какво да им угаждаме. Този парламент вече не отговаря на обществените интереси", продължи Борисов, уточнявайки, че Станишев и Орешарски ги било страх да кажат, че Ахмед Доган им е наредил да назначат Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Вижте какво е казала сегашната зам.-министърка на образованието за нашата икона Васил Левски... Когато ДПС говори, че аз имам връзка с криминални дела – че Апостолът на свободата бил нарушител на обществения ред... Слагат зам.-министър на земеделието човек, който правеше заменките и щом Левски за тази партия е престъпник, всичко казано за тях за мен е комплимент. Истински съм горд, че има такова гражданско общество", не пропусна да се възползва от ситуацията, макар че по принцип, като премеир имаше навика да бъде далеч по-резервиран към масови протести.

"ГЕРБ не смята за проблем личността на избрания за шеф на ДАНС Делян Пеевски, а процедурата по назначаването му. Това се разбра от вчерашните изявления на депутати от партията. "ГЕРБ няма против личността на Делян Пеевски. Проблемът е политиката, която се води от парламента, която открадна волята от гражданите. Те избраха ГЕРБ", заяви още сутринта във вторник по БНТ Димитър Главчев.

Впоследствие бившият парламентарен шеф Цецка Цачева потвърди, че скандален е начинът, по който бе избран Пеевски: "Що се отнася до г-н Пеевски, аз лично не го познавам. По времето, в което беше народен представител в 41-вото НС не съм имала възможност да разговарям с него. Последните 2 г. мисля, че не е и присъствал в зала".

Депутатът Красимир Ципов пък оспори професионалната му пригодност за шеф на спецслужба с контраразузнавателни и разследващи функции. От ГЕРБ не видяха пряка връзка на Пеевски с олигархични кръгове. Към тази мисъл ги навеждал единствено начинът, по който бил предложен за шеф на ДАНС - нито от партийните централи, нито от Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?