Борисов върна на масата за преговори Лекарския съюз

Преговорите по Националния рамков договор (НРД) бяха възобновени във вторник, след като премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на здравеопазването Божидар Нанев, със зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов и с председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов.

Преговорите бяха прекратени едностранно от БЛС миналата седмица.

Целта на възобновените преговори е подписването на анекс към действащия НРД. Сключването на нов рамков договор за 2010 г. на този етап е невъзможно, тъй като сроковете за подписването му изтекоха според сега действащите закони, съобщиха от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

В анекса към НРД за следващата година ще залегнат всички правила, които са договорени до момента от управителните съвети на съсловните организации на лекарите и зъболекарите с НЗОК.

Осигуряването на директен достъп до педиатър за децата през 2010 г., предвиждат част от договорените промени. За прекия достъп до педиатър през следващата година са заложени допълнително 4 милиона лева от бюджета на касата. Средствата, които реално са осигурени за извънболнична специализирана помощ през следващата година, стават 158 милиона лева или с 3.2 милиона лева повече, отколкото през тази година. Така се осигуряват повече направления за прегледи в сравнение с 2009 г. Промяна в цените, по които НЗОК ще плаща на специалистите, не се предвижда.

Децата са приоритет в осигуряването на медицински услуги и при първичната извънболнична помощ, посочват от НЗОК. През следващата година се увеличава цената на профилактичния преглед на лицата до 18 - годишна възраст от 5.30 на 7.70 лв. Целта е да се засили вниманието на общопрактикуващите лекари върху здравето на децата.

Основната част от промените в работата на Здравната каса за 2010 г. ще са насочени в болничната помощ. Целта е да се осигурят по-качествени услуги за пациентите и по-ефективно изразходване на средствата в тази сфера. Затова през следващата година всяка болница, която иска да сключи договор със Здравната каса, ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием на пациентите до друго лечебно заведение. През следващата година се увеличават цените на 32 клинични пътеки.

През 2010 г. акредитацията отпада като задължително изискване за сключване на договор със Здравната каса. Новите правила на работа ще влязат в сила от началото на следващата година, се казва още в съобщението от НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?