Борисов във Варшава: Страните ни доказаха, че могат да бъдат "кормилото" на ЕС

Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудно защитими, каза българският премиер

Борисов във Варшава: Страните ни доказаха, че могат да бъдат "кормилото" на ЕС

Страните ни доказаха, че могат да бъдат "кормилото на Европейския съюз". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пленарната сесия "Заедно за Европа" във Варшава, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Поводът за срещата, инициирана от полския министър-председател Матеуш Моравецки, е 15-годишнината от началото на голямото разширяване на Европейския съюз.

Държавните и правителствени ръководители на Полша, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Словакия, Словения, Унгария, Чехия, България, Румъния и Хърватия обсъждат състоянието на ЕС, сигурността и предизвикателствата пред Общността.

Пред участниците в Полша българският премиер подчерта, че страната ни ще продължи да работи прозрачно и отговорно за бъдещето на европейските граждани и за осъществяването на общите политики на ЕС - икономически растеж, социално сближаване и перспектива за младите хора, сигурност и стабилност, развитие на цифровата икономика.

"Ключовата дума и днес е "сигурност". Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудно защитими", каза в изказването си на форума Борисов. Той заяви, че страната ни изпълнява отлично задачата по опазването на европейската граница и счита за особено важно укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско ниво.

България ще продължава да отстоява категоричната си позиция за солидарно разпределение на тежестта, каза още Борисов. Според него никоя държава членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията.

"Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа", заяви още Борисовпред участниците във форума. Той посочи, че пълноправното членство в Шенгенското пространство си остава ключов приоритет за страната ни.

По време на сесията във Варшава премиерът Борисов даде ясно да се разбере, че Европа няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС.

"Всяка от нашите държави даде своя принос. България вложи цялата си енергия, за да постигне напредък в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС. Удовлетворени сме и от факта, че настоящото Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат осъществяването на този приоритет", каза Борисов пред лидерите в Полша.

Българският министър-председател изтъкна и необходимостта от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, включително осигуряване на адекватното им финансиране от бюджета на ЕС.

Бойко Борисов посочи и нуждата от изграждането на цифровия пазар и развитието на иновациите и високите технологии. Според него те ще допринесат за по-високата конкурентоспособност на ЕС.

Пред участниците в сесията българският премиеризтъкна и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки.

"България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави членки от Общността", завърши речта си Бойко Борисов.

Споделяне

Още от Европа