Борисов във Вашингтон: Вие тука си се карайте. У нас има място и за републиканци, и за демократи

"В нашата партия Америка (ГЕРБ – бел.ред.) я приемаме като едно цяло. Демокрацията изисква и затова политическите партии идват на власт, отиват си. През първите осем години като премиер работихме добре с вашата партия (Демократическата), която управляваше. Тогава пак бях в Белия дом при президента (от Демократическата партия Барак) Обама. Хилари Клинтън (държавната секретарка) беше в София, г-н (Джон) Кери (държавен секретар) беше в София. Така че сте ни еднакво близки демократите и републиканците. Вие тука си се карайте. У нас има място и за едните, и за другите".

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в  Националния демократичен институт във Вашингтон, където бе посрещнат от вицепрезидентката му Шари Браян.

 Борисов се срещна и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг. Домакинът каза, че за първи път е бил в България, когато тя е била кандидат за НАТО. Тогава е придружавал сенатора Джон Маккейн, който вече е покойник.

"По онова време си мислехме,че в Европа няма други заплахи, а всъщност сега знаем, че има много заплахи – агресията на Русия, дизинформацията, насилственият екстремизъм на Балканите, последиците от конфликта в Сирия и други места, които вече се усещат в Европа. Затова се радваме, че България е член на НАТО и наш сътрудник",  каза Туининг.

През декември той отново ще посети България за среща, посветена борбата с екстремизма и насилието.

Борисов не изневери и във Вашингтон на практиката си да предава важните си изяви на живо във Фейсбук.

Посещението му започна от мемориала на Незнайния воин в националния гробищен парк Арлингтън, където той поднесе венец.

Борисов бе посрещнат с 21 топовни салюта.

Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война.

Церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители.

В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили, уточняват от правителствената пресслужба.

"Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, каза Борисов.

По-късно Бойко Борисов се срещна с президента Тръмп в Овалния кабинет.

Борисов и Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство в областта на сигурността, енергийната диверсификация и други актуални теми.

Сред акцентите ще бъдат доставки на американски втечнен газ, проектите за газовия хъб Балкан, Балкански поток и интерконекора с Гърция.

Премиерът ще потвърди и ангажиментите на страната ни за повишаване на бюджета за отбрана до 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Очаква се да бъде обсъдена и сделката за изтребителите F-16.

След това ще се проведе и разширена среща на двете официални делегации.

В рамките на визитата Борисов проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата. 

САЩ са стратегически партньор на България не само в сферата на сигурността, но и в енергетиката и търговията. Двустранната търговия през 2018 г. достигна близо 1 млрд. щатски долара и отбеляза 36% увеличение, като само за първите четири месеца на тази година достигна 412 млн. щатски долара.

В ръководената от Бойко Борисов официална делегация влизат вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

В качеството си на министър-председател Бойко Борисов три пъти е бил на посещение в САЩ. Два пъти за участие в сесии на Общото събрание на ООН - от 18 до 24 септември 2010 г. за участие в 65-ата сесия на Общото събрание на ООН и от 23 до 29 септември 2018 г. за участие в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. 

Един път е бил на официално работно посещение в САЩ по покана на президента на САЩ Барак Обама от 1 до 5 декември 2012 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?