Борисов възложил на службите да се заемат с мюсюлманската партия

Борисов възложил на службите да се заемат с мюсюлманската партия

Премиерът Бойко Борисов съобщи в понеделник, че е възложил на службите да проверят казуса с Мюсюлман-демократичния съюз, който бе учреден в търговищкото село Славяново.

Според устава на нерегистрираната още партия на братята Али и Юзеир Юзеирови, тя е "сдружение на личности, приели морално-етичните норми на исляма като поведение и начин на живот".

Борисов заяви в Пловдив, че новата формация е противоконституционна и че службите правят справки по въпроса, който ще бъде решен според основния закон. Според чл. 11, ал. 4 от конституцията не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа. Али Юзеиров твърди, че партията му не е етническа и верска и има за цел да обедини общността.

Партията "Ред, законност и справедливост" традиционно обяви, че ще внесе сигнал в ДАНС и Върховната касационна прокуратура. Партията настоява още КСНС към президента да обсъди заплахите от радикален ислям.

Лидерът на РЗС Яне Янев се зарече да внесе и искане до парламентарната комисия за контрол на ДАНС да бъде изслушано цялото ръководство на агенцията за това какво е направено по този и по други подобни казуси.

Според РЗС зад новата формация стои ДПС.

"ДПС създадоха средата - радикалният ислям да навлезе в България под различни форми в последните 8 години", посочи Димитър Абаджиев.

От ДПС обявиха обаче, че създаването на партия на етнически принцип е без бъдеще. Депутатът от движението Лютви Местан посочи пред БТА, че в България няма място за партии на етнически и религиозни принципи и не познава хората, които са създали мюсюлманската партия, не знае причините за възникването ѝ, както и идейната ѝ платформа и програма.

Местан предполага, че авторите на идеята за мюсюлманска партия са провокирани от езика на омразата, който е норма за политическо говорене, примерно за политическа партия "Атака" и нейни народни представители.

Али Юзеиров привлече внимание, след като издигна паметник на незнайния турския войн в село Славяново и учреди Български червен полумесец.

Той съобщи, че мюсюлман-демократичният съюз вече е събрал 2800 подписа за учредяване като партия. За да бъде регистрирана тя, са необходими 5 000 подписа.

Партията се финансирала от него и няколко негови близки с лични средства. За произхода на парите си новият партиен лидер каза, че били от бизнес вътре и извън България.

В понеделник пред БНТ Юзеиров посочи, че формацията е избрала за свой химн османски военен марш, "просто защото ни хареса" и, че не използва думи, които не разбира, като например сепаратизъм.

"В България дали са роми, дали са помаци, дали са турци ги обединява една кауза - че ние сме български граждани", каза Юзеиров.

На въпрос дали ДПС не защитава достатъчно правата на малцинствата, той отговори, че в демократичен строй всеки има право да избира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?