Борисов възмутен, че чуждите компании искат да инвестират в зелена енергия

"Най–ценните, най-милите инвеститори са тези, които създават работни места и произвеждат стоки за експорт"

Премиерът Бойко Борисов се накара в понеделник на инвеститорите, които искат да влагат средства в зелена енергия. По време на дискусия с представители на Американската търговска камара в България Борисов обясни, че неслучайно всички големи компании се насочват към производството на зелена енергия, тъй като тя се изкупува по 580 лева за мегаватчас, докато тази от АЕЦ "Козлодуй" - по 42 лева за мегаватчас.

"Не искам българите да плащат скъпа енергия от възобновяеми енергийни източници. Да си знаем възможностите и да спрете да притискате и ДКЕВР, и министрите в тази посока. Аз съм този, който не желае българският гражданин да плаща скъпа енергия", заяви Борисов, отбелязвайки, че се принуждава да обяснява той темата, тъй като министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е по-възпитан.

Той посочи, че в момента страната няма да присъединява към енергосистемата на ветрогенераторни и соларни паркове, защото сега те са скъпи.

"Поставили сме си за цел до 2020 година да има 20 процента дял от електроенергия от ВЕИ източници и ще я постигнем. Интересът на българския гражданин е да не му се вдига непрекъснато цената на тока заради скъпата зелена енергия и това, че имаме срок до 2020 г. да го направим, когато технологиите сигурно ще станат по-евтини, отстоява интереса на българския гражданин. Искаме елементите за тези паркове да са по-евтини и да се произвеждат в България, за да създават работни места", заяви Бойко Борисов.

Според него "най–ценните, най-милите инвеститори са тези, които създават работни места и произвеждат стоки за експорт".

"Финансово-икономическата стабилност ще я браним"

Премиерът заяви за пореден път, че докато управлява ГЕРБ, няма да бъде допуснат бюджетен дефицит над 3 на сто и правителството ще работи българската икономика да стане по-ефективна, по-модерна, по–печеливша и да бъдат прекратени практиките, с които се източват средства от държавата.

"Финансово-икономическата стабилност ще я браним, докато това правителство е на власт. Всичко друго е популизъм, всичко друго е много опасно за следващите правителства и поколения", заяви Борисов, посочвайки, че ще продължи със съкращенията, там където няма  ефективност.

Потенциал за полуфабрикати и тръба от археология

Сред приоритетите на правителството Борисов посочи селското стопанство и туризма. Друга от основните цели е завършването на електронното правителство.

"В света петрол ще намерим, енергия ще намерим, храна обаче все по-трудно ще се намира. А България в това отношение - Господ, да сме благодарни, дал много. И прекрасна природа, и четири сезона, и възможност и за земеделие, и за скотовъдство, и за изготвяне на полуфабрикати, които след това лесно се транспортират", каза Борисов.

Той определи като евтини трикове твърденията в чужди сайтове за заплаха от терористични  действия в България. Според Борисов това е опит да се атакува туристическият бранш и призова медиите да не се подвеждат друг път, защото това засяга хиляди работни места и приходи за България.

По този повод той отчете, че България непрекъснато развива условията за туризъм и сега на мястото на планирания петролопровод "Бургас-Алексанруполис" се прави една "тръба от археологически разкопки“.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайчов заяви от своя страна, че за правителството на България ще бъдат приоритетни секторите с висока добавена стойност като електрониката и електротехниката, фармацията, машиностроенето, химическата индустрия, екотехнологиите и технологиите в областта на здравеопазването. В отговор на въпрос от бизнеса Трайков посочи, че минералносуровинният сектор продължава да е приоритет за правителството, и посочи, че браншът ще бъде под наблюдение в технологичен и екологичен аспект.

Той допълни, че страната се нуждае също и от индустрии с висока добавена стойност, в които може да бъде наета и нискоквалифицирана работна ръка. Трайков очаква през 2012 г. износът да надхвърли прогнозните за 2011 г. обеми от над 20 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?