Борисов възмутен, че при едва 6% контрабанда на цигари го питат за корупцията

Ако и в другите страни от ЕС стане така, ето пари за новия бюджет на ЕС, смята премиерът

Борисов възмутен, че при едва 6% контрабанда на цигари го питат за корупцията

С продължаващ спад на контрабандата на цигари, която през третото тримесечие на 2017 г. е едва 6 на сто, България е за пример в борбата с контрабандата на цигари в целия Европейски съюз, но в същото време все се задават въпроси дали в страната ни се води ефективна борба с корупцията. Това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник при представяне на изследване за незаконната търговия с тютюневи изделия, извършено от инициатива "Срещу незаконната търговия".

Спрямо предходното тримесечие спадът на контрабандата е 1 процент, което показва, че тенденцията за намаляване на черната търговия с цигари е трайна. "Това вече тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостно. Затова и приходите в бюджета са такива", заяви премиерът.

Борисов сравни българските данни с тези във Великобритания, където контрабандата на цигари била 35 на сто контрабанда, а във Франция – 23.7 на сто, и се възмути как може при това положение да питат дали в страната ни се води ефективна борба с корупцията.

По думите му изследването "показва не усещането за нещо, не имагинерната величина какво се случва, а на практика реалния резултат от борбата с корупцията и контрабандата и в същото време който откъдето се появи вика: "Ама борба с корупцията има ли?" Има .. и ето я."

Борисов се закани да повдигне темата с контрабандата в ЕС на предстоящия Европейски съвет. "Един по един ще ги питам колегите. 23.7 контрабанда във Франция, и Гърция, и Полша, и Естония, и Литва, и Латвия - огромни проценти. Когато говорим, че няма 10 милиарда евро в новия бюджет, ако сметнем тези проценти колко пари са, ще отидат сигурно над 100-200 милиарда евро несъбрани приходи в нашия общ европейски бюджет", коментира той. Според него това са "черните пари", които директно отиват някъде, а не влизат в бюджета.

Най-новите данни за цигарената контрабанда сочат, че най-големият спад е регистриран в Свиленград, където нивото е 8 процента, докато три месеца по-рано е било 44 на сто. Постижението е голямо, тъй като за първи път от 2011 г. - откакто се провежда изследването в България, Свиленград е с резултат под 10%, докато предишни години е стигал и до 80 на сто.

Една трета от предлаганите на черно цигари са от марки, създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар. Те остават сериозен проблем за легалните играчи на пазара. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че въпреки добрите постижения има потенциал за ръст на законния пазар и оптимизиране на приходите от акциз.

Премиерът добави, че само за януари приходите в българския бюджет от горивата са с 12 на сто повече. По думите му същата схема се прилага и за горива, меса, алкохол, захарни изделия , а в борбата с контрабандата се използва цялата сила на държавата.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че рекордно ниската контрабанда на цигари не бива да успокоява, тъй като по места има доста високи маржове, давайки пример с Хасково, Велико Търново и Пазарджик.

Цацаров обяви, че усилията и на прокуратурата, и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия на цигари, защото това е било само един аспект от работата. Според него незаконният трафик на наркотични вещества е другият аспект, като даде за пример, че снощи са били задържани 32 кг хероин. Освен това, според главния прокурор, се провеждат и операции срещу незаконния трафик на оръжие.

Главният прокурор отбеляза, че добрите резултати в борбата с контрабандата на цигари не биха могли да бъдат постигнати, ако липсва партньорството между държавата и бизнеса, който е заинтересован да работи на светло.

Междуведомствният координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари през 2017 г. е провел 43 специализирани и тематични операции, чрез които са извършени 1154 проверки на търговски обекти, складови бази, офиси, помещения, данъчни складове и други, съобщи по време на форума вътрешният министър Валентин Радев. При съвместни действия на МВР и Агенция "Митници" през 2017 г. са иззети над 50 млн. къса цигари, а над 40 млн. тона е иззетият нарязан тютюн. По думите му спрямо 2016 г. се отчита намаляване при иззетите количества тютюн средно с около 40 на сто.

Само структурите на МВР са иззели 13 млн. къса цигари и 32 тона нарязан тютюн. Спрямо 2016 г. се отчита намаляване на количествата иззет тютюн с около 20 процента, а при цигарите - 65 на сто. Радев добави, че по този начин са предотвратени щети за държавния бюджет за над 16 млн. лева.

В тригодишната фискална рамка до 2021 г. не планираме да променяме акцизите, заяви на свой ред министърът на финансите Владислав Горанов. "Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме за сега да прилагаме по-високи от минималните акцизни ставки, приети за ЕС. Тоест в тригодишната фискална рамка до 2021 г. не планираме да променяме акцизите", каза Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес