Борисов възмутен, че се опорочава папското послание за мигрантите

Външният министър разясни, че думите на Светия отец за подаване на ръка на бежанците не означава отваряне на границите

Борисов пръв посрещна папата у нас в неделя, сн. БГНЕС

На всяко хубаво нещо искат да турят една лъжица катран, възмути се в понеделник пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод коментари в публичното пространство и тълкувания на призива на папа Франциск от предишния ден към България да е все така гостоприемна и хората в нея останат с отворени очи, ръце и душа за нуждаещите се, визирайки бежанците.

"Гледам, че сега папата коментират, че казал за мигранти. Защо искат да опорочат и едно такова силно политическо посещение и за народа, и за хората, и за католиците? Едва ли не дошъл да ни докара мигранти“, заяви Борисов в Пловдив.

"Просто на всяко хубаво нещо искат да турят една лъжица катран. А видяхме, че той се наведе, целуна на патриарха иконата. Веднага си облече дрехата, подарък от мен, с която служи и сега в Раковски. От снощи досега всеки ден киселото мляко си спомня – най-много това му харесва. В менюто му е само кисело мляко. Дайте да се радваме малко“, призова премиерът.

Преди него външният министър Екатерина Захариева също коментира думите на папата за бежанците, които са в центъра на повечето му проповеди и в Рим и по света.

Посланията на папа Франциск за подаване на ръка на бежанците не означават отваряне на границите, каза тя през бТВ.

"Той идва тук с ясни послания – за мир, за обединение, да протегнем ръка на хората в нужда. Неговите думи бяха насочени основно към бежанците. И позицията на целия демократичен свят е, че България също им помага. Участваме активно в европейските формати и не само за прекратяване на тези конфликти, помагаме финансово“, заяви Захариева и обясни, че посланието да се подаде ръка на бежанците не означава отваряне на границите.

"Папа Франциск е много различен папа. Той казва, че свещениците и всички хора на църквата образно казано трябва да "миришат на обор“ – т.е. трябва да са сред хората и да бъдат там, където има нужда от там. Трябва да слязат от лъскавите коли и да помагат на хората в нужда“, заяви Захариева. Тя припомни, че вчера папа Франциск няколко пъти каза, че Иисус винаги дава нова надежда и ново начало. "Няма безизходица. Няма ситуация, от която от утре животът да не може да бъде друг. Той казва, че Бог е любов“, коментира още външният министър.

Захариева посочи, че посланието на папата за изход от "демографската зима“ показва, че това показва колко добре той и Светият престол познават ситуацията в света и съвременната политическа обстановка.

"Неслучайно неговото послание у нас и в Северна Македония е "Мир на земята“. Той е отдаден на възстановяването на мира на земята и човешките права. Това е първият папа, който казва, че жените имат място в църквата. Дори и на литургията първото четене беше извършено от млада жена, а по принцип те се четат от мъже“, подчерта тя.

Захариева заяви, че доверието в папа Франциск е много по-високо от това в самата Католическа църква. "Той е световен лидер и духовен водач. Всеки път той говори за мир, за смирение, за връщане към изконните ценности на доброто и любовта“, заяви тя.

Споделяне

Още от България