Борисов вече не допуска ГЕРБ да върне пушенето в заведенията

”Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване”

Сн. БГНЕС

ГЕРБ е абсолютно против да пада пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, заяви в събота премиерът Бойко Борисов.  Борисов предупреди депутатите от ГЕРБ какво се очаква от тях при гласуването на предложенията за отпадане на забраната в пленарна зала.  

"Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване. Защото знаете, че по закона за конфискация депутатите на ГЕРБ не гласуваха първия път закона, той падна. Имаше тежко отражение в Брюксел за това. При следващото гласуване аз си бях написал оставката до председателя на Народното събрание и отидох в парламента да видя как ще гласуват моите депутати. Да се надявам, че преди изборите няма да ме накарат по-рано да я свърша тази работа. Затова се надявам да се съобразят с моето мнение", коментира Борисов пред Дарик радио.

Преди дни той прати представителите на ресторантьорите да лобират за отпадането на пълната забрана за пушене в парламента и каза, че сред депутатите от неговата партия има много, които са за либералицазия на режима.

”Като партия сме поели ангажимента да се грижим за здравето на хората", коментира в събота Борисов.

”Факт е, че е намаляло тютюнопушенето - вместо три кутии пушат една кутия защото трябва да излизат навън да пушат. Разбира се, би могло, ако има някаква друга форма, да се обмисля, но за да не се разсейва мнението и да им дам повод, мнението ми е, че тоталната забрана за пушене трябва да остане. Постепенно хората ще свикнат. Този лош пророк безспорно ще намалява", заяви Борисов.

Ако все пак депутатите махнат забраната, Плевнелиев може да наложи вето

Против отпадането на забраната се обяви и президентът Росен Плевнелиев.  Той заяви, че се опасява от тръгването назад. Според него е недопустимо да се поставя знак за равенство между фондове и пари и човешкото здраве. По думите му, лутането напред-назад създава по-голям проблем за бизнеса, отколкото въведената забрана.

Плевнелиев каза, че не е проблем да наложи вето на закона, ако парламентът гласува да се върне тютюнопушенето на публични места, но допълни, че не плаши с това, а по-скоро иска убедителни аргументи.

Темата беше коментирана и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му  българите не са узрели за ценностите, които се прилагат по света. Цветан Цветанов каза  като непушач, че за него е удоволствие да влиза в помещение, където не се пуши.

Споделяне

Още по темата

Още от България