Борисов вече пресмята публичните разходи в реактори

Ако не бяха Корнелия и Първанов, по един блок безплатно и рекултивирано сметище щяхме да даваме на два дни, каза премиерът

Борисов вече пресмята публичните разходи в реактори

Премиерът Бойко Борисов зачести с пресмятането на публичните разходи и инвестиции през дълга за реакторите за АЕЦ "Белене" и дължимите за забавеното му погасяване лихви.

Преди около две седмици той се възмути, че България като една от най-потърпевшите от бежанската криза държави, вместо да инвестира в охрана на границата трябвало да плати 2.5 млрд. евро на Америка за двете въглищни централи в "Марица Изток" и на Русия за АЕЦ "Белене". В четвъртък в Луковит при прерязването на лентата на ново регионално сметище Борисов заяви, че "средствата, които ще отпуснем за рекултивиране на старото сметище, са толкова, колкото за два дни ще платим лихви за реакторите в "Белене". Малко по-късно също в Луковит, при откриването на саниран безплатно с държавни пари жилищен блок, той отбеляза, че "този блок ни струва по-малко, отколкото за два дни лихвите по "Белене".

"На всеки два дни, ако не бяха Корнелия Нинова и Георги Първанов, щяхме по един блок да даваме на българите сто процента безплатно. С КТБ замина една магистрала "Хемус" готова. Всяко управление е донесло тотална щета на България. Милиард и триста милиона трябва да платим за това, което 2006 г. Първанов и БСП са приели за "Белене" без да подпишат договор, без нищо", каза Борисов пред жителите на обновения с бюджетни средства блок, цитиран от правителствената пресслужба.

"Това е една абсурдна социална политика, сто процента безплатно. Към края на годината един милиард ще отидат в програмата. Тези пари съм ги събрал от контрабандистите и от това, което се крадеше", обяснил премиерът колко е хубава правителствената програма за санирането.

Той попита хората как им звучат сега лъжите на онези, които са ги плашили, че със санирането ще им вземат жилищата. "Лъжите им звучаха абсурдно, но мнозина им повярваха. За последен път", допълва  Борисов

По думите му, в момента се работи по обновяването на 900 жилищни сгради, още 4500 чакат включване в програмата, за която годишно се отделят по 1 млрд. лв.

Докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме, нито някой ще ви взима жилищата, нито ще ви вдигат данъците. Правим го, не за да тормозим хората, а градовете да изглеждат по друг начин, каза още министър-председателят.

Борисов упрекна журналистите, че го питат за сменената кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева, а хората не ги интересувало това. "Тях ги интересува днес как ще живеят. Това трябва да ви интересува и вас", посъветва Борисов медиите.

"Самите хора казаха как БСП са ги лъгали. Тия 25 години, които са ги лъгали, да си понесат отговорността, защото като дойдем ние, само плащаме. 2 милиарда и 500 милиона за двете централи - "Марица" 1 и "Марица" 3, и за двата реактора сме платили тази година, плюс, без да усети никой, всички щети по КТБ - 3,7 милиарда лева. Това е само с парите, които събрахме от борбата с контрабандата", добави премиерът.

Преди това Борисов откри регионалното депо за битови отпадъци в Луковит. На церемонията той обеща, че от националния бюджет ще бъдат отпуснати 1.5 млн. лв. за рекултивиране на старото сметище в града.

"Средствата, които ще отпуснем за рекултивиране на старото сметище, са толкова, колкото за два дни ще платим лихви за реакторите в "Белене", даде и тук любимата си напоследък сметка премиерът.

Той си спомни как като ученик бил два месеца на бригада в Луковит и знаел това сметище. "Излизат статистики, че българите най-много умират заради замърсен въздух. Какво сме дишали от това сметище, какво сме яли от това, което е изтичало, и пили в реките? Кога в Луковит 50 милиона лева са инвестирани в здраве, защото екологията е здраве", каза Бойко Борисов.

"Старото сметище беше голям екологичен проблем, често се запалваше и замърсяваше въздуха, инфилтратът се оттичаше в река Златна Панега. Сега вече с модерните съоръжения, които бяха изградени, се осигурява в съответствие с изискванията да не се замърсяват почвите, водите и въздухът", коментира и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Новото модерно сметище ще обслужва близо 90 хиляди жители от пет общини в три области.

Заедно с приключилия проект за водния цикъл на Луковит и изградената по него пречиствателна станция е изградена 100 процента екологичната мрежа в града с инвестирани 50 милиона на територията на общината, каза Василева. В областта са инвестирани 100 милиона лева, в Северозападна България - 614 милиона лева за екологична инфраструктура.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?