Според шефа на ГДБОП Станимир Флоров:

Борисов вероятно е бил следен заради взрива на колата на Цветелина Бориславова

Борисов вероятно е бил следен заради взрива на колата на Цветелина Бориславова

Интересът на бившата служба ЦСБОП към настоящия премиер Бойко Борисов през 90-те години вероятно е бил провокиран от бомбата, която взриви колата на тогавашната му приятелка Цветелина Бориславова.

Тази верисия прокара в сряда пред ТВ7 директорът на ГДБОП Станимир Флоров в пореден опит напълно да омаловажи причините, довели до качването на оперативен отчет на Борисов.

Предположението му идва само ден, след като самият премиер, както и бившия офицер, предложил го за секретен информатор – Младен Георгиев, един след друг заключиха, че било съвсем възможно досието "Буда" да е създадено покрай ангажиментите на Борисов с охраната на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

Джипът на Бориславова "Опел Фронтера" беше взривен на 27 март 1997 година в София, като още тогава се появиха версии, че бомбата е имала за цел да я убие. Първият документ, публикуван в неделя от сайта "Биволъ", от който личи, че Георгиев предлага Борисов да стане информатор, обаче е с дата 9 декември 1996 г.

Без да коментира това разминаване във времето, Флоров за пореден път обясни, че във въпросното дело "няма нищо интересно". Със същия аргумент той отхвърли и твърденията, че въпросните документи са били съхранявани в касата на някои от предишните вътрешни министри.

Шефът на ГДБОП уточни, че не е виждал делото за оперативно наблюдение "Буда", което все още било секретно. По думите му то е съвсем различно от другото, по което има данни, че са правени опити Борисов да бъде вербуван. Само псевдонимите са едни и същи, добави Флоров, отхвърляйки обвиненията, че МВР е прикрило документи по скандала "Буда".

По-рано в сряда бившият вътрешен министър от кабинета "Станишев" Румен Петков също отрече категорично подобни документи да са му били завещани в министерската каса от предшественика му Георги Петканов, по чието време Борисов бе главен секретар на МВР.

Социалистът отхвърли и думите на Яне Янев отпреди ден, че Петков още през 2006 г. му казал за съществуването на папка "Буда" за Борисов и го е помолил той да "раздуха" случая. "Ако съм знаел за тази папка и тя е била в касата ми като министър, както се твърди, можехме да я използваме още преди изборите през 2009 година", аргументира се депутатът от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България