Борисов видя своя заслуга в оттеглянето на Марковска от КС

Брюксел щеше да приеме съдийката, но мониторинговият доклад е необходим на България, обясни премиерът

Борисов видя своя заслуга в оттеглянето на Марковска от КС

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на съдия Венета Марковска, че не положи клетва за конституционен съдия и подаде молба за пенсия, след като магистратът със спорна репутация бе избрана от ГЕРБ за този пост в края на октомври. "Благодаря на г-жа Марковска, че най-накрая след третата ми молба излезе в пенсия и стана възможно в държавата да няма проблем“, заяви пред Нова телевизия в четвъртък премиерът.

Коментара си той направи седмица след като президентът Росен Плевнелиев със спорно действие създаде правен прецедент и блокира полагането на клетва от страна на Марковска. От думите на Борисов не стана ясно къде точно той вижда собствената си заслуга за оттеглянето на магистрата, при положение, че след трите негови молби, единственото действие от нейна страна бе да се опита да положи клетва.

"Нашият кандидат беше г-н Анастасов. Ние като политическа партия стоим зад тази кандидатура и той беше избран“, обясни Борисов, без да се впуска в обяснения за останалите гласувания на партията си.

"Ние предложихме на СДС да номинират свой кандидат, който нашите депутати ще го подкрепят“, каза Борисов. На въпрос какво ще се случи ако Съюзът на демократичните сили не внесе името на Стоянов, каквито нагласи изразяват и деветимата народни представители от СДС, премиерът не отговори по същество.  "Ако слушаш Синята коалиция, те са готови да управляват самостоятелно. Ние не на думи, на дела им казахме, те имат възможност да седнат и да номинират кандидат“, заяви Борисов и описа бившия лидер на СДС Мартин Димитров, който е съпредседател на Синята коалиция в парламента, като "патерица на Иван Костов“.

Коментарите си министър-председателят направи в деня, в който скандалът с избирането на Марковска се очаква да приключи с оставката ѝ пред ВСС, молбата ѝ за пенсиониране и обявяването на началото на нова процедура за избор на конституционен съдия.

Това се случва месец, след като Марковска беше изслушана за първи път от парламентарната правна комисия. Тогава срещу нея постъпи сигнал, докладван от депутата от БСП Янаки Стоилов, който обаче не беше допуснат за разглеждане от председателя на комисията Искра Фидосова. Оттогава с всеки изминал ден скандалът се задълбочаваше, като кулминацията му беше миналия  четвъртък. Тогава президентът Росен Плевнелиев попречи на Марковска да се закълне като конституционен съдия, като напусна церемонията.

В резултат на скандала, от ЕК изразиха редица притеснения и предупредиха за възможен извънреден доклад за страната ни. Министър-председателят Борисов пък обяви преди дни, че е разговарял с лидера на СДС Емил Кабаиванов и "са се разбрали“ съюзът като най-старата демократична партия да издигне кандидат, който ГЕРБ ще подкрепи. Кметът на Карлово, обвиняван от някои свои съпартийци за близки отношения с управляващите, представи Петър Стоянов като кандидат на формацията си, но се оказа, че нито един от депутатите на СДС в парламента не иска да внесе номинацията му. По този начин процедурата отново блокира.  

"Брюксел щеше да приеме Марковска“

Премиерът не отговори дали Европейската комисия ще изготви извънреден доклад по механизма за сътрудничество и проверка в областта "Правосъдие и вътрешен ред“ , но от думите му стана ясно, че все пак очаква такъв.

Нов извънреден мониторингов доклад на Брюксел след избора на Венета Марковска за конституционен съдия нямаше да има и Еврокомисията щеше да приеме тази кандидатура, но мониторингът е необходим на самата България, която има проблеми със съдебната система, заяви Борисов.

Министър-председателят каза, че е направил забележка на силовия вицепремиер Цветан Цветанов, който публично омаловажи предупреждението на говорителя на Еврокомисията за извънреден мониторингов доклад. "Видях реакцията на Брюксел и  направих забележка и на Цветанов, защото там са високоплатени чиновници и никой няма да се изкаже по дадена тема без да е чул мнението на началника си," каза Борисов.

Веднага след това премиерът направи аналогия с поведението на члена на Висшия съдебен съвет Цони Цонев, който в подобна ситуация, в която изпадна и Марковска, "след като го помолихме и видя реакцията на Брюксел подаде оставка".  Борисов не коментира защо ГЕРБ гласува и одобрява спорни кандидатури.

Според Борисов родната съдебната система е последното място, където реформите не са извършени в целия си обем.

Премиерът нарече катастрофа за прокуратурата отказа ѝ да протестира оправдателната присъда срещу Марио Николов по делото САПАРД и няколко пъти повтори, че не може да повярва на прочетеното във вестниците. "Ако е вярно, не мога да си представя какво ще отговаряме пред Брюксел", възкликна той.

Според министър-председателя съдиите и прокурорите трябва да си поемат отговорността пред Брюксел и пред собствения си народ. От думите му, обаче не стана ясно как ще стане това.

Споделяне

Още по темата

Още от България