Борисов видя във взривовете край Петолъчката престъпна некомпетентност

ДАНС проверява целия процес на утилизацията, МВР ще си понесе отговорността

Борисов видя във взривовете край Петолъчката престъпна некомпетентност

Премиерът Бойко Борисов заяви в петък, че взривените складове край Петолъчката са нанесли удар върху компетентността на управлението.

 

"Щом има човешки, щом има човешки жертви, значи има некомпетентно управление. И в тази сфера, този, който е ръководил или отговарял, безспорно е бил некомпетентен и точната дума е престъпно некомпетентен", каза Борисов пред Нова телевизия.

 

При взривовете загинаха трима души, а държавните институции в лицето на МВР и МО отхвърлиха възможността да носят каквато и да е отговорност за трагедията. Военният министър Аню Ангелов хвърли изцяло вината на фирмата собственик "Берета Трейдинг", на която по-рано е гласувал доверие и е дал поръчка за утилизация на боеприпаси.

МО ще прекрати договора си със собственика на гръмналите складове

Военното министерство ще прекрати договора с "Берета трейдинг" и ще поиска неустойки за неизпълнението му, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов в петък.

Той уточни, че фирмата е унищожила доста по-малко боеприпаси от количеството, което е трябвало да утилизира. Все още обаче не е ясно за какво обезщетение ще претендира държавата и дали ще има правни аргументи да го получи.

Още

Складовете пък се контролират от служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР, която обаче не е констатирала никакви пропуски в складовете на фона на изказванията на представители на военното министерство и разследващите за "крещящи нередности" в тях.

 

Борисов съобщи, че е възложил на ДАНС да му изготви справки за целия процес на обезвредяване на излишните армейски боеприпаси.

 

"Къде отиват? Кой отговаря, защо? Къде може контролът да бъде занижен, къде могат да се купят хора, които да си затварят очите. Така че невинни няма и служба КОС в случая трябва да си понесе своята отговорност. Как няма нарушение?", заяви Борисов.

 

ДАНС, в която се вля и военното контраразузнаване преди година, до момента не е обявявала официално никога нередности в търговете на МО за утилизация и последващия контрол, въпреки че преди година военният министър призна   в началото на годината, че има съмнения около конкурса за утилизация на излишни боеприпаси и го прекрати. Ангелов така и не каза какви са му били съмненията и проведе нов.

 

Борисов коментира още, че дори взривовете да се дължат на елементарна човешка грешка, това означава пак, че тези хора не са минали профилактичните и всички необходими подготовки за работа.

 

Фирмата собственик на гръмналите край Петолъчката складове обяви преди ден, че инцидентът е причинен от грешка на служител, предхождана от гаф на военното министерство.

 

След взривовете в Челопечене през 2008 година опозиционната тогава партия ГЕРБ излезе с декларация, че експлозиите са "поредният знак за неспособността на правителството да се справи адекватно с извънредни ситуации", а военното министерство продава натрупаните количества излишни боеприпаси по неясни процедури.

Споделяне

Още по темата

Още от България