Борисов видя завера между ДПС и Вълка за криза в София

Борисов видя завера между ДПС и Вълка за криза в София
Кметът Бойко Борисов видя дългата ръка на ДПС в поредното изостряне на кризата със столичната чистота. В четвъртък той разкри пред общинския съвет, че партията на Доган оказва подкрепа на Румен Гайтански – Вълка с цел нанасяне на политически удари върху управлението на ГЕРБ в София. Борисов твърди от няколко месеца, че Гайтански продължава да държи бизнеса с почистването.

Преди година и половина с посредничеството на столичния кмет и премиера Сергей Станишев т.нар. Вълк продаде официално на "Новера" трите си фирми ("ДИТС", "Волф" и "Чистота София"), които държаха чистотата в столицата. Сега обаче Борисов е твърдо убеден, че прехвърлянето е фиктивно.

Той видя "политическа намеса" в заплахите на "Новера", че ще спре почистването на София от 1 март. Преди ден концесионерът изпрати официално писмо, в което настоява общината да изчисти дълга си от 10 млн. лева за вече извършена работа.

Борисов подкрепи версията си за "политическия удар" като разказа как е видял "депутат от мандатоносителя" (ДПС - бел.ред.) да вечеря преди седмица с Вълка. Въпросният народен представител Камен Костадинов заяви, че е бил на приятелска вечеря с Гайтански, което няма нищо общо с чистотата.

"Тактиката"

"Не се подвеждайте по тактиката – винаги, когато има тежък доклад от ЕК или вот на недоверие, има криза с боклука", коментира Борисов, който така навърза и целенасочена атака от страна на медийната групировка на близката до ДПС бивша шефка на тотото Ирена Кръстева.

В четвъртък кметът изпрати няколко разнопосочни сигнала за политиката, която смята да поддържа спрямо "Новера". Първо съобщи, че общината вече е платила достатъчно на концесионера и няма да дава повече за зимно почистване.

Малко по-късно обаче Борисов заяви, че вече има утвърдена схема на плащанията и целият дълг към чистачите ще бъде изчистен до средата на март. В четвъртък от Столична община преведоха 4 милиона лева на "Новера" и остана да преведат още 6 милиона лева.

Тези пари се дават в момент, в който бюджетът на града има големи проблеми с разплащанията заради малките постъпления от данъци и такси. Кметът изрази и своето неверие, че "Новера" изобщо биха си изпълнили заканата, защото това ще е "пагубно за тях". В четвъртък бордът на директорите на концесионера ще обсъди дали да чака до средата на март.

Само за първите два месеца на година Столичният инспекторат е подписал протоколи за извършени дейности по почистването в размер на 20 милиона лева. От тях 13 милиона лева са за зимно почистване.

Конфликт на интереси

На общинската сесия в четвъртък БСП отправиха обвинения за тежък конфликт на интереси по отношение на новите фирми, които ще чистят София.

Съветникът Петър Курумбашев заяви, че с влизането на общинското дружество "Чистота-Искър" в бизнеса с чистотата се осигурява и встъпването в него на "архитекта" на досегашните концесии Красимир Арсов. "Чистота-Искър" спечели правото да чисти три столични района – "Люлин", "Овча купел" и "Триадица", но преотдаде два от тях на "АЕС-Х".

От справка в правните регистри става ясно, че 60% от собствеността на "АЕС-Х" се води на 25-годишната Ина Арсова. Тя е дъщеря на бившия син общинар Красимир Арсов. По негов доклад в края на 1990-те години Столичният общински съвет създаде и даде концесията на чистотата на фирмите, управлявани от Румен Гайтански -Вълка.

Шефът на “Чистота-Искър“ Павел Граматиков е и съдружник с Арсов в няколко фирми. Бившият общински съветник бе сътрудник и във фирма "Екоел-6", която взе "вълчия пай" от парите, платени за балиране на боклука.

"Целта да създадем конкуренция в столичната чистота, а след това да създадем общинско дружество. Или Граматиков ще се раздели с конфликта на интереси или аз ще се разделя с него", коментира казуса Борисов и заяви, че ще разпореди проверка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?