Борисов вижда Кристалина Георгиева като еврокомисар, а не като водач на листата на ГЕРБ

Илияна Йотова: Българският представител в ЕК може да не е партийна кандидатура

Кристалина Георгиева, Жозе Мануел Барозу и Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви подкрепа за втори мандат на Кристалина Георгиева като еврокомисар. Тя няма да води листата на ГЕРБ за европейските избори, обяви Борисов. С това важно съобщение той откри в понеделник новия си личен официален сайт.

"Съобщавам това, за да разсея всички спекулации, които зачестяват през последните дни. Името на Кристалина дори не е обсъждано по тази тема. Тя е много добър и успешен еврокомисар и най-доброто за страната ни е Кристалина да остане на същата позиция и през мандата на новата Европейска комисия", заяви Бойко Борисов.

По-късно той коментира, че вече има предвид някого за водач на листата на ГЕРБ.

"Даже съм си пуснал и социологии, за да знам как стои и мисля, че стои много добре", каза Борисов.

До момента управляващата коалиция БСП-ДПС не е лансирала кандидатури за еврокомисар, а премиерът Пламен Орешарски, който наскоро отговаря на поставен му въпрос в парламента, заяви "визията" си за непартиен, компетентен и пр. кандидат. Той се изказа позитивно, за Кристалина Георгиева, която, по думите му, "се справя добре с ангажиментите си и аз имам добра комуникация с нея". "Да не забравяме, че тя ми е и колежка от университета”, заяви коментира преди седмица министър-председателят.

От БСП обаче се обявиха твърдо против втори мандат на Кристалина Георгиева и кризата с бежанците у нас бе повод да изразят недоволството си от нейната работа като еврокомисар, отговарящ за реакцията при бедствия и кризи.

Външният министър Кристиан Вигенин намекна, че и в Брюксел имало недоволство срещу работата ѝ.

От Партията на европейските социалисти, чийто председател е Сергей Станишев, обаче защитиха българския еврокомисар от критиките на техния колега Илияна Йотова. Според нея някои кръгове в Брюксел били недоволни от работата на еврокомисаря в страните, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

Илияна Йотова, която се очаква да е на второ или трето място в евролистата на БСП, в зависимост от това дали лидерът Станишев ще я оглави като водач, коментира в понеделник, че партията не е обявила окончателната си листа заради забавянето на номинациите от общинските организации.

Според собствения си утвърден график БСП трябваше вече да е готова с евролистата и да я съобщи на партийния конгрес на 8 февруари. Според източници на Mediapool причина за отлагането са колебанията на Станишев дали да се кандидатира за евродепутат, както и вътрешните противоречия в БСП заради решението на АБВ да се явят на изборите с паралелна лява листа.

Скоро БСП ще сформира предизборния си щаб начело със Сергей Станишев.

Според Илияна Йотова е рано да се говори за следващия български еврокомисар. Тя обаче каза, че няма против той да не е партийна кандидатура, каквото намерение обяви по-рано премиерът Орешарски. Той коментира за бъдещия кандидат, че е "нежелателно неговото затваряне в една политическа сила или само от едно политическо семейство в европейски план".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа