Борисов вижда нови избори през септември

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира, че ако партията му няма стабилно мнозинство след вота в неделя и не бъде направено "принципно правителство", може още през септември да има нови избори.

Борисов за пореден път даде да се разбере, че иска и ще работи за самостоятелно управление на ГЕРБ, за да "носи цялата отговорност", както и че вариантът с експертен кабинет към момента не стои пред него.

Социологическите проучвания към момента обаче показват, че ГЕРБ едва ли ще спечели самостоятелно мнозинство и че за формирането на кабинет ще трябва да търси коалиция не с една, а с още две или три партии.

"Премиерският пост не ми е самоцел", каза Борисов и допълни, че ако резултатът е такъв и трябва да се поеме отговорност в условията на икономическа криза, то той ще я поеме.

По думите му страната от Нова година е без правителство, а управляващите от тройната коалиция в последните няколко месеца са се концентрирали само върху наместването на свои хора на различни важни държавни постове.

По повод следизборни договорки и условията, които вече започнаха по-малки формации да отправят към ГЕРБ за подкрепа, Борисов коментира, че казва "не" на всякакви условия от рода - "ние ти даваме 15 депутати, но искаме министерството на...".

"Аз досега на никого не съм поставял условия. Всички ми поставят условия. Да бъдем малко по-скромни - първо изчакайте да ви поканя", допълни той.

Според него, "ако сме държава, която иска стабилно управление, не се правят такива математически сметки, защото след това всяка една коалиция ще бъде много крехка, много бързо ще загуби обществено одобрение, защото хората са поляризирани и искат ясна и точна отговорност".

По думите на Борисов на българите вече им е "омръзнало" от оправдания от страна на управляващите защо не са си свършили работата. "От БСП казват - не сме изпълнили, защото от НДСВ и ДПС така искаха. А от ДПС казват - БСП и НДСВ виновни. И виновни няма всъщност, всички само се оправдават".

"Затова ние искаме на 5 юли, ако управляваме, да управляваме самостоятелно, за да си носим отговорност. Когато имаме болшинство, винаги можеш да поканиш и да търсиш през парламента максимално широка подкрепа, никой не може да ти извива ръцете", заяви още лидерът на ГЕРБ.

Относно изказването на лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, че му дава подкрепата си, но при условие, че бъде приет текст, който да гарантира "обезглавяването" на службите, да бъдат подменени офицери от ДАНС, Борисов коментира, че е за "приемственост". "Ще разговарям поотделно с всеки един от шефовете на служби и след това ще преценя, аз разбирам от тези работи", каза Борисов.

На въпрос дали ще търси съвет и подкрепа от страна на президента Георги Първанов, лидерът на ГЕРБ отговори, че "чака той да излезе и да каже истината, и то е хубаво да я каже сега, преди изборите, за неговите, хайде да не кажем, съпартийци и съответно коалиционни партньори, тези, които го подкрепиха за президент - това са ДПС и БСП...". Борисов настоя Първанов да каже и за въведения по негово настояване мажоритарен елемент в гласуването и кой с действията си го е опорочил.

"Направиха така, че арестанти да влязат в парламента, направиха така, и се извинявам на ГЕРБ, че поне 20 депутати ще им откраднат на тези избори с този псевдомажоритарен вот, защото в областните градове ДПС не издига кандидат и ще подкрепя мажоритарните кандидати на БСП", повтори тезата си Борисов.

Според него "БСП и Калфин пряко участват в манипулацията на изборите с откриването на 60 незаконни секции в Турция. БСП да спрат да обяснят, че нямат нищо общо с ДПС", каза още той относно гласуването на българските турци.
Това нещо вече не може да бъде променено и е точен и ясен пример за това колко са лицемерни тези хора. На 5 юли те трябва да бъдат извадени от властта, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?