Борисов вкара службите в болниците

Борисов вкара службите в болниците
Премиерът Бойко Борисов обяви, че до десет дни службите ще разкрият как се източват парите за здраве.“Сега, може би след десетина дена ще им покажем точно как става, защото сега работим със службите по този въпрос и на вашите зрители ще им покажем точно как става източването“, каза Борисов пред бТВ.

“Това, което работим с колегите е да докажем как капка по капка вир става. Ще покажем такива случаи. Те са фрапантни. Ние нямаме възможност всяка операция или всички прегледи да ги проверим сега дали са проведени. Ще покажем как операция на едно нещо се пише в документите като операция на апандисит, да речем, за да може да се вземат пари“, разясни Борисов.

Включването на службите срещу източването на здравната система идва в момент, когато лекарското съсловие се подготвя за протести заради икономиите в системата, които доведоха до намаляване и спиране на заплатите им и невъзможност да приемат пациенти заради липса на условия и консумативи.

Работата на службите обезсмисля съществуването на заработилия преди няколко месеца “Медицински одит“, наричан още “медицинска полиция“ и създаден именно, за да контролира системата. Досега обаче агенция “Медицински одит“ оповестява единствено дребни нарушения и няма разкрита нито една по-голяма схема за източване в болниците.

Борисов обаче отрича да има отказ от лечение на пациенти. “Първо, до този момент не само, че няма отказ, а ние лекуваме повече хора, отколкото всички предишни години. Аз разговарях с доста от шефовете на големите болници и виждате, че те си мълчат”, каза той.

"Въпросът е чисто индивидуален и някъде действително може да има и чисто обективни причини, действително да са дадени по-малко пари, действително да са прегледали или лекували повече болни и се надявам тук и здравно министерство, и касата да отреагират на потребностите на потребителя, главно пациента", допълни Борисов.

“С Лекарския съюз и с докторите работим прекрасно. Първо и важното, което е, че по всички точки от реформата те не само са съгласни, но и абсолютно ни подкрепят, като се започне от преоценяването на клиничните пътеки, където се харчат много пари, като се започне с доболнично лечение, като се започне с лекарствата. Има заболявания и лекарства, които са над 10 000 лв. С въвеждането на електронната и здравната карта, с преизчислението на клиничните пътеки заедно с Лекарския съюз, с експертите от тях, мисля че ще спрат големите пари, които изтичат в здравеопазването“, каза премиерът.

Според него хората ще усетят ефектите от здравната реформа през януари.

Премиерът се застъпи за доктора, нарекъл здравни чиновници "олигофрени"

Борисов заяви, че ще помоли здравния министър да преразгледа отстраняването от поста на шефа на спешното отделение на ИСУЛ  Владимир Атанасов. Преди дни той беше наказан за дето допусна, че в здравното министерство има "олигофрени".

"Аз не бих се засегнал, а бих го извикал и бих му обяснил всичко, което правим по здравето и в здравеопазването. И съм убеден, че подобен специалист щеше да се изкаже след това по друг начин”, коментира премиерът.

По този повод здравният министър Анна-Мария Борисова заяви пред бТВ, че "случаят е достоен за съжаление". Попитана кое е за съжаление тя заяви: "Всичко е за съжаление. Цялото здравеопазване в момента е за съжаление".

"Доколкото съм информирана, той не е уволнен. А що се отнася до това кой назначава в болниците, министърът по закон назначава директора. А директорът решава кого ще вземе на работа. Така че всичко е в ръцете на директора на тази болница", заяви министърът.

Борисова заяви, че ще изложи своето мнение, само ако директорът на болницата я потърси. "Ще видим какво ще ми препоръча директорът. Аз ще се вслушам в неговата препоръка. Той по-добре познава случая. Той по-добре познава лекаря", допълни тя.

По-късно в четвъртък от здравното министерство съобщиха, че д-р Атанасов се е извинил на министерството и е обяснил изказването си с напрежението в работата.

Операция “Дупетата“ - грижа за здравето на българина

Борисов представи последната шумна операция на полицията и ветеренарите “Дупетата“ като грижа за здравето на българите.

“По-важното, което е за мен, тези дни това, което виждате и Министерство на земеделието и храните и МВР работят, начинът, по който се храни българинът. Ако така по-простичко се опитаме да го обясним – една лека кола или един автомобил, който е пригоден да работи с бензин, ако го караш с нафта, той ще работи няколко дена и двигателят ще свърши. Виждате с какви отпадъци и с какви храни се храни населението, какъв алкохол пие и най-лошото здравето и дайте сега да даваме ние пари да ги лекуваме. В момента ние правим и едното и другото“, заяви премиерът.

Премиерът обеща до 10-15 дни нови операции на полицията и похвали МВР.

“След магистралните грабежи, след отвличанията, след тази група, извършила толкова убийства и планирала други, мисля, че си заслужават парите, които даваме на МВР”, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България