Борисов влезе в ролята на "бизнесмена Иванов от село", за да рекламира европрограма

Бойко Борисов обяснява как работят еврофондовете, Сн. БГНЕС

За да провери как работят чиновниците по еврофондовете, премиерът Бойко Борисов влезе в ролята на "бизнесмена Иван Иванов от село, президент на фирма за машиностроене", а изпълнителен директор на фирмата му стана икономическият министър Делян Добрев. Това се случи при представянето на реформираното звено по оперативна програма “Конкурентоспособност”, която финансира програмите за бизнеса.

За да се ускори процесът, управляващият орган на програмата - главната дирекция - минава на подчинение на министъра на икономиката, а главният директор Кирил Гератлиев става ръководител на управляващия орган. С цел да се намали бюрокрацията, отделите в новата дирекция се свиват от 12 на 6. Съкращават се и сроковете за вземането на решенията, а подписите от 24-30 за одобряване на един отчет се намаляват на 12, обясни министър Добрев.

“Аз съм Иван Иванов от село и съм президент на фирма за машиностроене. Искам да кандидатствам за машинно обновление", представи се премиерът Борисов и запита как да подаде необходимите документи.

На сайта на управляващия орган има рубрика "отворени процедури", отговори му Велина Попова, експерт в министерството.

Демонстрацията обаче се препъна заради неочаквана засечка на интернет.

"Дошъл съм от село и вие ще ми кажете - елате утре, че интернетът не работи", сопна се премиерът Борисов, превъпплащавайки се пълноценно в ролята на бизнесмена Иванов. "Не, няма да ви кажа така", не се предаваше експертът и разясни по-подробно конкретните стъпки за кандидатстването.

След като зададе желанието си обаче, премиерът получи отказ и обяснение, че в момента пари по програмата се отпускат за иновации и за зелена икономика. Парите за техническо обновление ще се отпуска по-късно.


Независимо от фалстарта на "бизнесмена Иванов", Борисов обобщи принципните облекчения при новата процедура - чиновниците по еврофондовете ще работят с бизнеса вече всеки ден от 9 до 17.30 часа без обедна почивка, а не както досега само в сряда от 14 до 16 часа. Ще имат три месеца срок, за да прегледат и обработят документите.

Не случайно съм довел и министъра по труда и социалната политика Тотю Младенов, където по неговата програма “Човешки ресурси” чакат 30 млн. лв. за обучение на работниците, каза Бойко Борисов. Той обясни, че първо младите отиват при Младенов, където ги обучават шест месеца и взимат заплати от 400 до 1200 лв. След това идват при Добрев, където кандидатстват с проектите. “Първо - ето ви програмите за обучение, после - ето ви и парите. Добре дошли, създали сме организацията, вземете ги”, обобщи премиерът.

Той се закани след три и половина месеца да дойде отново и да провери дали бизнесът е доволен от работата на чиновниците. Борисов даде и заръка дотогава програма “Конкурентоспособност” да е минала на електронно обслужване за подаване на документите, така както е направено по други европейски програми.

С промените ще се подобри качеството на работа при запазване на експертния състав, ще има по-добро заплащане и по-висока мотивация на експертите, ще има по-прозрачни и ясни отношения с бизнеса, ще се проявява повече взискателност за скорост и качество към преките ръководители и експертите, посочи министър Добрев.

Над 502 млн. лв. вече са договорени по "Конкурентоспособност", а остават още близо 660 млн. лв. от ресурса, посочи министър Добрев.

По-рано през деня той коментира, че тромавата оперативна програма "Конкурентоспособност" в досегашния си вид също е допринасяла за междуфирмената задлъжналост в България.

"Вместо да платим на фирмата в рамките на 1 месец или 2 месеца, фирмата да си вземе парите и да се разплати за оборудването и със своите доставчици, тя чака 6, 8, 9, 10, 12 месеца, което означава, че тя няма да плати на някой друг. Този друг няма да плати на следващия по веригата. И като цяло проблем е, защото това увеличава разходите на фирмите", посочи министърът пред бТВ.

Сега вече по думите му този проблем също ще започне да се преодолява.

Споделяне

Още от Бизнес