Борисов влезе в спора спрени ли са европари за земеделие

Бившият икономически министър Асен Василев твърди, че са спрени 350 млн. лв. Премиерът и министър Танева отричат

Борисов влезе в спора спрени ли са европари за земеделие

Премиерът Бойко Борисов лично се втурна да обяснява, че Брюксел не е спирал милиони за българското земеделие. Новината за спрени 350 млн. лв. за селското стопанство обяви в неделя пред бТВ бившия министър на икономиката Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков. Той допусна, че България изненадващо е изтеглила 5 млрд. лева нов дълг, защото очаква да ѝ спрат и други еврофондове.

"Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с COVID и много тежка икономическа рецесия в световен план и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира," отбеляза Асен Василев, по повод на това, че България увеличава дълга с още 5 милиарда.

Василев твърди, че за спрените средства в земеделието вече има решение на ЕК.

Мигновено след изказването му в предаването "120 минути" се включи по телефона земеделският министър Десислава Танева, която заяви, че няма спрян нито един евроцент. 

"Твърде рано влязохме в предизборна кампания, за всичко което се прави, си има правила и форми на отчитане", добави още тя.

В понеделник и Държавен фонд "Земеделие" пусна съобщение до медиите, че няма спрени пари.

Явно, Танева и фондът не са били достатъчно убедителни, защото по-късно в понеделник премиерът Бойко Борисов реши да се намеси в спора.

"Обичам да опровергавам лъжите с факти. Освен, че няма спрени пари за земеделие и корупция в усвояването на европейските средства - сега получаваме най-големия финансов пакет за подкрепа на фермерите в България. Еврофондовете са спирали, но при друго управление. Оставям обаче машинациите на опонентите ни, в тях са по-добри", написа Борисов във фейсбук.

А след това уточни, че Европейската комисия е възстановила на България близо 1 милиард евро към Държавен фонд "Земеделие".

"Средствата, декларирани от фонда, се възстановяват на 100% от ЕК и няма никакво забавяне в изплащането им. 769 963 833 евро са върнати към ДФЗ по линия на директните плащания(субсидиите за земя) и селскостопанските пазарни механизми. Общият размер на възстановените субсидии по Програмата за развитие на селските райони е 227 971 534 евро", написа още Борисов.

Той уточни, че от 16 октомври започват плащанията за 2020 г. към земеделските стопани, като необходимите средства са осигурени.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?