Борисов влезе в спора спрени ли са европари за земеделие

Бившият икономически министър Асен Василев твърди, че са спрени 350 млн. лв. Премиерът и министър Танева отричат

Борисов влезе в спора спрени ли са европари за земеделие

Премиерът Бойко Борисов лично се втурна да обяснява, че Брюксел не е спирал милиони за българското земеделие. Новината за спрени 350 млн. лв. за селското стопанство обяви в неделя пред бТВ бившия министър на икономиката Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков. Той допусна, че България изненадващо е изтеглила 5 млрд. лева нов дълг, защото очаква да ѝ спрат и други еврофондове.

"Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с COVID и много тежка икономическа рецесия в световен план и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира," отбеляза Асен Василев, по повод на това, че България увеличава дълга с още 5 милиарда.

Василев твърди, че за спрените средства в земеделието вече има решение на ЕК.

Мигновено след изказването му в предаването "120 минути" се включи по телефона земеделският министър Десислава Танева, която заяви, че няма спрян нито един евроцент. 

"Твърде рано влязохме в предизборна кампания, за всичко което се прави, си има правила и форми на отчитане", добави още тя.

В понеделник и Държавен фонд "Земеделие" пусна съобщение до медиите, че няма спрени пари.

Явно, Танева и фондът не са били достатъчно убедителни, защото по-късно в понеделник премиерът Бойко Борисов реши да се намеси в спора.

"Обичам да опровергавам лъжите с факти. Освен, че няма спрени пари за земеделие и корупция в усвояването на европейските средства - сега получаваме най-големия финансов пакет за подкрепа на фермерите в България. Еврофондовете са спирали, но при друго управление. Оставям обаче машинациите на опонентите ни, в тях са по-добри", написа Борисов във фейсбук.

А след това уточни, че Европейската комисия е възстановила на България близо 1 милиард евро към Държавен фонд "Земеделие".

"Средствата, декларирани от фонда, се възстановяват на 100% от ЕК и няма никакво забавяне в изплащането им. 769 963 833 евро са върнати към ДФЗ по линия на директните плащания(субсидиите за земя) и селскостопанските пазарни механизми. Общият размер на възстановените субсидии по Програмата за развитие на селските райони е 227 971 534 евро", написа още Борисов.

Той уточни, че от 16 октомври започват плащанията за 2020 г. към земеделските стопани, като необходимите средства са осигурени.

Споделяне

Още от Бизнес