Борисов: Влиянието на Цветанов очевидно беше преувеличено

Премиерът пресметна, че е победил и БСП, и президента

Борисов: Влиянието на Цветанов очевидно беше преувеличено

"Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте - изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не повдигнаха".

Така премиерът Бойко Борисов коментира влиянието на скандала "Апартаменгейт" върху изборния резултат на партията му. Главно действащо лице в него бе бившият вътрешен министът Цветан Цветанов, който подаде оставка като шеф на парламентарната група, след като стана ясно, че си е купил нов апартамент. Цветанов остана зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния ѝ щаб. Въпреки това той се покри от новините и публичното пространство бе доминирано изцяло от Борисов, който почти през цялото време бе придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Горанов.

В изборната нощ Цветанов, който обикновено говори пред медиите след избори, не се появи по време на изявлението на ГЕРБ. Борисов също го нямаше, очаква се обаче премиерът да каже дали Цветанов ще запази постовете си в ГЕРБ. По време на кампанията Борисов обяви, че на 26 май ще стане ясно дали "избирателите ще простят на Цветанов".

Досега премиерът твърдеше, че скандалът е нанесъл големи щети на ГЕРБ. Сега обаче Борисов заяви друго.

"Доволен съм. Щом сме победители при този хейт, при това участие на президента", обобщи той изборните резултати от евровота, на който ГЕРБ води с над 6% пред БСП. Ден след вота той се впусна в поредната си обиколка зад волана на джип, излъчвана на живо през фейсбук профила му.

Този път Борисов отиде в Габрово, където се похвали, че втори програмен период строи обхода на града, който е първа фаза от строителството на тунела под Шипка, планиран от десетилетия.

Премиерът напомни и за бъдещото строителство на два лота от магистрала "Хемус", което трябва да започне през август. Според него така се показва на избирателите "какво правим в тяхно име".

"Много ми е драго за Асеновград, защото отидоха и Радев, и Корнелия там и ги бихме с 1000 гласа. Въпреки всичко благодаря на хората, че не се подведоха по тая злоба, по тая жлъч", заяви Борисов.

Той не пропусна да иронизира и социологическите прогнози, които смята за неверни. Борисов ги разкритикува, че и прогноза за времето не можели да направят.

"Имаше един червен Кольо, зелен Кольо, никога не познали. Това не са социолози. В прогноза на времето не могат да участват, защото всичко ще е грешно", заяви Борисов.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?