Борисов: Внимателно с болничните, не ми е приятно да арестувам доктори

Борисов: Внимателно с болничните, не ми е приятно да арестувам доктори

Премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават при издаването на болнични листове, защото не му е приятно да арестува доктори. Повод за възмущението на Борисов е информацията за драстичен ръст в броя на издадените болнични през тази година. За цялата 2018 г. те са били общо 2 млн., а само до момента са 3.5 млн.

По думите на Борисов това е бич за работодателите, които плащат първите дни болнични.

"И нещо, което много ме тревожи - болничните са над 3.5 млн. Това е страхотен бич за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина", заяви

Борисов по време на правителственото заседание в сряда.

В същото време "големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди", коментира той.

"Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели", заяви премиерът и припомни за акциите срещу измамите с ТЕЛК решенията.

“Ввиждате какви безобразия се правят там", отбеляза той.

Миналия месец бизнесът и НОИ алармираха, че около майските празници има ръст в броя на болничните и работодателите отново настояха първите три дни да не се заплащат нито от държавата, нито от работодателя, за да се дисциплинират служителите. По изчисления на работодателите в празнични дни болничните скачат с около 30%

В момента работодателят плаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата плаща 80% от възнаграждението на служителя.

По данни на НОИ през 2018 г. държавата е изплатила над 500 млн. лева спрямо 486 млн. лв. през 2017 г. 

Борисов направи коментара за болничните по време на представянето на резултатите за първото тримесечие на 2019 г. от борбата с контрабандата с цигари.

"Толкова много искания има за повишаване на доходи и заплати, че всеки лев е важен да влезе в бюджета. Така че, правим го със сърце и душа, защото ни трябват парите", обобщи Борисов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?