Борисов: Военната авиация е годна само да натовари щаба и да избяга

Президентът обясни на премиера разликата между товарните самолети и изтребителите

Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов защити сделката със САЩ за купуването на осем изтребители F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева и отхвърли критиките на президента Румен Радев и БСП, че самолетите ще бъдат без необходимия пакет въоръжение и оборудване.

"Доста спекулации чухме по темата, едва ли не, ако няма 12, а са 9 ракети, им се намалявала способността, каза министър-председателят. Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военновъздушни сили. Като отговор бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идваме в управление, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите", каза Борисов.

"Неслучайно ние имаме бойна авиация, но всичко ново до този момент, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга - само транспортни самолети и хеликоптери, без нито една пушка - не ракета, не торпедо, пушка няма, за стотици, стотици милиони, над милиард, повече, отколкото за F-16", добави той.

"Помня на Нова година, в 12 часа ни смъкнаха 300 милиона. Май за "Спартан"-ите бяха. Договаряли, договаряли, но не плащали. И за да не каже някой един ден, че ние сме напазарили - плащаме и приключваме тая работа. Честно и почтено. Така както платихме на руската компания реакторите за "Белене", добави той.

Борисов визира договорите за покупка на вертолетите "Кугър" и "Пантер" с "Юрокоптер" за около 380 млн. евро и за товарните самолети "Спартан" за около 90 млн. евро. България обаче отказа част от доставките и по двете сделки, така че точните цени не са ясни.

"Да ги питам тези, които говорят, какво въоръжение имат "Пантер"-ите – само с прашка можеш да стреляш оттам. "Кугър"-ите нямат и пистолет на борда, а "Спартан"-ите така бяха купени, че нямат и договори за поддръжка – за повече пари отколкото сега купените доказани в битка F-16 Block 70 с въоръжение. И тези същите излизат да говорят...", каза премирът.

Хеликоптерите не бяха закупени с необходимото въоръжение и оборудване, за което припомня и Борисов. Според БСП обаче има опасност сделката за F-16 да се озове в същата ситуация. Едни от най-острите критики срещу проекта дойдоха от екипа на президента.

България ще трябва да покрие сама разходите за приспособяването на авиобазата "Граф Игнатиево" за нуждите на F-16 и при необходимост да закупи допълнително въоръжение, което е било отложено на този етап. Военното министерство и командирът на Военновъздушните сили Цанко Стойков твърдят, че няма компромис със способностите на самолета.

Борисов коментира сделката, след като участва в традиционната посланическа конференция в четвъртък в Централния военен клуб в София.

Радев: Цената на F-16 ще се увеличи значително в близко бъдеще

Малко по-късно в четвъртък президентът Румен Радев отговори задочно на Борисов.

"Искам да изчистя нещо, с което се спекулира: Президентът на Република България не е против F-16. Самолетът F-16 е прекрасен , но за да бъде този самолет оперативно готов да има способности, това е най- малкото. На земята трябва да има и огромен пакет, включващ наземно стратегическо оборудване за планиране на мисии, подготовка и инфраструктура", каза Радев.

Според него България рискува да наруши и критериите за приемане в еврозоната с покупката на изтребителите F-16. По думите му договорената цена в близко бъдеще ще се увеличи значително.

"Явно правителство държи да има хубав самолет. Аз също държа, но не става въпрос просто за самолет, а за огромния пакет от оборудване и услуги. Дори малка част от това оборудване да го няма способностите деградират и той може и да не излети. За това става въпрос. Трябва да отстояваме нашите интереси”, каза държавният глава.

"Виждам, че сме специалисти по "Кугар"-и, "Спартан"-и и "Пантер"-и. Основнaтa им задача е да превозват хора и товари от точка A до точка Б. Основното за изтребителя е да пренася въоръжение и да го използва”, допълни той.  

За Летище София: Чухме чудовищни неща

Премиерът зашити и концесията на Летище София

"Бяхме атакувани, чухме чудовищни неща, но ние сме научени да бъдем търпеливи, защото истината накрая излиза наяве, и вчера с най-много точки беше определена като първа офертата на летище Мюнхен", каза Борисов. 

Преди ден консорциумът "Соф Кънект", с водещ партньор регистрираният в Париж фонд "Меридиам" бе определен за концесионер на летище "София" за следващите 35 години. Операторът на летището в Мюнхен - "Флугхафен Мюнхен" – не е акционер в консорциума, а е привлечен от него, за да оперира в бъдеще софийското летище.

В сряда от БСП определиха концесията като "последно раздаване" в "разграбването на държавното имущество".

За Македония: Твърдо, но и толерантно

Той коментира пред дипломатите, че договорът за добросъседство със Северна Македония е "дал добър резултат и за нашите съседи". Според него "пътят на Северна Македония към НАТО и ЕС нямаше как да бъде започнат".

"За една държава да си смени името, да променя с десетилетия насаждани в населението знания или прочит на историята е тежък процес и затова ние твърдо, но и толерантно трябва да работим, за да се стигне до крайния резултат - НАТО и ЕС", посочи той.

Убеден съм, че когато една държава е в ЕС и НАТО, винаги е по-добра за съсед и по-лесно се комуникира, коментира Бойко Борисов.

България и Македония не могат да изчистят все още спорните въпроси в общата история и по темата избухват периодични скандали.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?