Борисов: Вотът на недоверие цели да се говорят глупости, "докато сме във фокуса на Европа"

Следващият здравен министър ще бъде обявен на 10 ноември

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов има номинация за следващ здравен министър на мястото на подалия оставка проф. Николай Петров, обяви той в събота по време на инспекция на строителството на новия четирилентов път Поморие – Ахелой. Името му обаче ще бъде обявено на 10 ноември.

По повод предстоящите консултации между БСП и ДПС за първи вот на недоверие срещу третия му кабинет, Борисов отбеляза иронично, че явно периодът, в който той евентуално ще се гласува не е подбран случайно.

"Вотът на недоверие е право на всяка една опозиция, но защо избират такъв момент? Ако сме национално отговорни, би трябвало да не го правят сега. Вот на недоверие се прави, за да мине, а не да правиш само парадиране, че правиш вот на недоверие. Ако допуснем, че целта им е да мине, това означава да се озовем без парламент по време на председателството на ЕС", заяви премиерът.

След което припомни две от любимите си поговорки – „Крадецът казва „Дръжте крадеца” и  „В ада на българския казан не е нужно да се слагат пазачи”.

"Ние можем спокойно да се дърпаме сами надолу и шест месеца, докато сме във фокуса на Европа, да се изговорят всички глупости, които на някого му дойдат на акъла", добави Борисов.

По думите му управляващите обмислят да предложат отпадане на давността наприватизацията и "и да се върнем в целия криминален преход на приватизация".

"Може би давността за приватизация трябва да върви заедно с този вот на недоверие, защото над 30 милиарда са открадни по време на приватизацията в България и няма наказани", коментира още премиерът.

По отношение на възстановяването от наводненията край Бургас, Борисов съобщи, че са необходими общо 4.3 млн. лв. Първоначално отпуснатите 1 млн. лв. са изразходвани само за неотложни почистващи действия. От тях 600 000 лв. са отпуснати на Камено, а останалите – на Бургас. Пострадалите семейства вече са получили еднократната държавна помощ от 325 лв. Премиерът уточни, че 1.5 лв. ще струва изграждането на нова инфраструктура около бургаския комплекс "Меден Рудник", за да се освободи тежкият трафик в района му.

Споделяне

Още по темата

Още от България