Борисов връща шумно обвинена шефка на НЗОК за заместник на Ананиев

Вечният кадър на няколко правителства Бойко Пенков ще е другият зам. - здравен министър

Борисов връща шумно обвинена шефка на НЗОК за заместник на Ананиев

Премиерът Бойко Борисов назначи в петък бившата директорка на НЗОК Жени Начева и Бойко Пенков, бивш зам.-министър на здравеопазването в няколко поредни правителства, за заместници на новоизбрания здравен министър Кирил Ананиев.

И Начева, и Пенков имат стаж на ръководни постове в здравеопазването в различни мандати на ГЕРБ.

Парадоксално, Начева беше отстранена като шеф на здравната каса в първия мандат на Борисов през април 2010 година, след като стана жертва на серия от шумни обвинения и акции на ДАНС, от които впоследствие не произтече нищо, а обвинените бяха оправдани.

Конкретно Начева беше обвинена в престъпление по служба заради това, че се е разпоредила да бъдат изплатени надлимитни средства на болници, което е обичайна практика на НЗОК.

Тогава премиерът Борисов приветства акцията на ДАНС и повдигнатите обвинения с думите: "В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявявал, ще бъдем безкомпромисни към всеки човек, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи".

След спихването на обвиненията няколко месеца по-късно, Начева беше назначена за държавен експерт във финансовото министерство от тогавашния министър Симеон Дянков. Начева е финансов експерт и преди да оглави здравната каса завеждаше нейната бюджетна дирекция.

Бойко Пенков също е "стар кадър" на системата. Той бе зам.-министър в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС и продължи да изпълнява функциите си както в служебния кабинет на Георги Близнашки, така и във втория кабинет на Борисов, когато здравен министър бе Петър Москов. Преди това Пенков има дългогодишен стаж като директор на болници, в това число и "Софиямед", бил е и шеф на НЗОК в зората на създаването ѝ през 2000-2001 година.

Досегашните зам.-министри на здравеопазването от екипа на Николай Петров – Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са освободени.

За зам.-министър на финансите на мястото на Кирил Ананиев премиерът назначи Росица Велкова – Желева, която има дългогодишен опит в Министерството на финансите, където е заемала различни експертни позиции.

До момента е началник на отдел в дирекция "Държавни разходи". Отговаряла за бюджетите, програмите и проектите, които се финансират от държавния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?