Борисов: Всеки си знае мястото, а ако не си знае, ще го подредя

Борисов: Всеки си знае мястото, а ако не си знае, ще го подредя

"Мисля, че нито за момент някой не си е помислял, че ГЕРБ има друг ръководител освен мене. Всеки си знае мястото. А ако не си знае, ще го подредя." Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за "Стандарт", в което потвърждава, че на 10 януари вече и формално ще стане лидер на ГЕРБ. С датата не е търсен някакъв символ, а е избрана първата неделя на годината.

"В партията ни всичко е ясно. Всеки си има място, знае се кой е първи, кой е втори, кой е трети, каква му е ролята", казва Бойко Борисов в първото си за новата година интервю, от което ви предлагаме ключови моменти.

Най-важното за 2009-та

"Най-важното е, че спасихме България от банкрут. Заложих себе си и партията, за да не се срине държавата. Бях кмет, спокойно можех да изчакам следващите избори. Но България щеше да е в руини."

"Това, което направихме, трябва да остане в аналите на тези 20 години след промените като изключителна държавническа и надпартийна позиция на ГЕРБ."

Никаква толерантност към престъпниците

"Направихме много по отношение на сигурността. Прекратихме скандалите в ДАНС, службата заработи. Изловихме "Наглите", "Крокодилите" и всички такива, които съсипваха имиджа на бизнеса в България."

"След ударите, които нанесохме, нямаме открадната кола в София. Факт е, че когато тези групи се пресират - наркодилъри, крадци на коли, крадци на апартаменти, когато действително няма никаква толерантност към тях, това пряко се отразява върху сигурността и спокойствието на хората."

За парите и бюджета

"Истината е, че парите ги няма. Тройната коалиция така са изгребали държавата, че просто физически няма пари. Всеки ден обяснявам на хората, че няма откъде да се изтупа повече брашненият чувал."

"Всичко до стотинка, което имахме в касите, сме го пратили по болници и за социални помощи, за да зарадваме максимум хора за Коледа."

"Нямаше ги парите (б.р. за лекарите). По документи са там, има ги заложени на хартия. Но ги няма в наличност. Това е кризата - бедност, мизерия, липса на пари, недоимък."

"За тези 19 милиона (б.р. за съдебната власт) на връщане от Копенхаген говорих по телефона с Борис Велчев и му казах: Ще ви ги дам, просто ги няма физически, разберете. Целият парадокс е, че някой се опитва да каже как ние умишлено не ги даваме. Но ние няма да си ги носим у дома. Просто за да се разпише платежното нареждане, трябва да има пари в наличност."

"Направихме балансиран бюджет, най-добър в Европа, и в същото време вдигнахме кредитните рейтинги. Сега спокойно можем да тръгнем към еврозоната."

За Дянков

"Той направи геройство в ситуацията, в която бе поставен."

За другите министри

"Засега се справят добре. Отношението на медиите и на обществото към тях е показателно. Всеки от тях се старае много. И всеки знае, че на мига ще го сменя, ако не издържи на темпото."

За другите партии

"В мига, в който усетя, че има неблагодарност към ГЕРБ и към мен за това, което правим, в този ден давам оставката на правителството в парламента и отивам на избори. В този ден!"

"Искам уважение и зачитане на това, което съм поел като риск в момента и което правя. Държавническо отношение от политическите лидери. Хората видяха - каквото съм обещал, изпълнил съм го. И работя денонощно."

"От господин Костов, от Мартин, от Волен, включително и от г-н Станишев и Доган, разчитам на държавническо отношение. Критика -  да, но като цяло трябва да се знае, че това е единственото правилно и добро за България в момента. Всичко останало ще я въведе в катастрофа."

Кой изтегли паричката от коледната баница?

"Аз, кой. Но я видях и я грабнах."

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?