Борисов: "Всички парле ву франсе" и "да благодарим на Деси Радева, че пое Брижит"

Премиерът разведе Макрон из Евксиноград и му показа с жест към морето: "Ей тва ти е там Крим"

"Казвам, че всички парле ву франсе". С тези думи премиерът Бойко Борисов посрещна френския президент Еманюел Макрон, в спонтанен опит да обясни на госта, че по-голямата част от българската официалната делегация говори френски.

"C'est vrai?" (Наистина ли?), каза в отговор Макрон.

Френският държавен глава и съпругата му Брижит кацнаха късно в четвъртък на летище Варна и бяха топло посрещнати от премиера Борисов, вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, кмета на Варна Иван Портних, шефа на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, други официални лица и почетен шпалир от матроси от военноморските сили.

Макрон, който след встъпването си в длъжност вече имаше една среща в българския премиер в Париж, се обърна към него на малко име.

"Бойко!", поздрави го той, след което представи съпругата си.

Борисов прегърна и разцелува президентската двойка и подари букет бели рози на дамата.

Това не е първата закачка на премиера с френския език. По време на срещата му с бившия френския президент Никола Саркози през октомври 2009 г. в Елисейския дворец Борисов използва поздрава "Бонжуар" (от "бонжур" и "оревоар").

Неофициалната церемония по посрещането на Макрон беше предавана на живо на Фейсбук страницата на премиера. Посещението мина при засилени мерки за сигурност, като голяма част от Варна бе на практика блокирана.

По-късно обаче Борисов обаче намери недостатък на организацията и на шега смъмри НСО, че се престарава.

"Изгасили лампата да било по-сигурно! Щех да ги бия после. Като влезнах в градинката, викам: "Как – загасили!?", сподели Борисов.

В петък, когато се проведоха официалните разговори, премиерът обърна внимание на т. нар. първи дами ( и във Франция, и в България няма подобен статут) Бриджит Макрон и Десислава Радев.

"Да благодарим на Деси Радева, че пое Брижит, за да си проведем разговорите", каза Борисов.

Докато вървяха разговорите между Макрон и Борисов, съпругата на президента Румен Радев показа на 64-годишната гимназиална учителка Брижит Макрон Ботаническата градина и Двореца в Балчик.

Борисов от своя страна представи двореца "Евксиновград" на Макрон.

Разходката към слънчевия часовник на лятната тераса на резиденцията започна с подканата на Борисов:

"Ей сега тамън ще ти покажа часовника (слънчевия). Снощи беше тъмно. Гасили лампата, за да е по-сигурно. Щех да ги бия после."

Макрон: Кой идва тук? (в резиденцията)

Борисов: Никой. Това е само за правителствени делегации. Иначе за сватби, за такива тържества си плащат... Паркът може да се ползва от граждани.

Макрон: Чудесно е (поглежда през перилата на терасата към морския хоризонт).

Борисов: Ей тва ти е там Крим. Това горе, където се вижда, са ни другите курорти и най-хубави голф клубове...

Макрон: Тази сутрин някои са видели делфини.

Борисов: О, да има, благодарение на европейските програми, тука всичко е пречистено. 50% е френска пречиствателната станция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?