Борисов втвърди тона срещу "ловците" на бежанци

Хората на Перата се снимали със завързаните мигранти и ги пуснали

Петър Низамов-Перата заедно с други "ловци" на бежанци.

След като втори ден медиите тиражираха благодарностите на премиера Бойко Борисов към доброволческите отряди за лов на бежанци, които сътрудничат на "Гранична полиция", в понеделник следобед той реши да втвърди тона към тях.

Уточнявайки в официалния си профил във Фейсбук, че изказването му, че "всеки, който помогне, само едно "благодаря" заслужава" е било "некоректно употребено", той подчертава, че "всяко беззаконие или нехуманно отношение не само, че не се толерира от държавата, но ще бъде и преследвано от закона".

Как точно думите му са били интерпретирани некоректно от медиите, не стана ясно, тъй като в изказванията му по темата за охраната на границата по-рано в понеделник и в неделя Борисов по никакъв начин нито разкритикува доброволните отряди, нито ги призова да не извършват незаконни действия.

"Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права", гласи все пак позицията му по въпроса във Фейсбук.

"Настоявам за пълна мобилизация и отговорно отношение. И считам, че действително правим всичко възможно и се води превантивна дейност, така че да се знае, че у нас не може да се преминават нелегално границите на ЕС", допълва Борисов без да пропуска да повтори добрите си впечатление от работата на граничните власти и военните по време на ученията в последните два дни.

БХК готви сигнал срещу премиера до главния прокурор

Статусът на премиера става факт само няколко часа, след като ръководителката на правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК) Маргарита Илиева обяви, че подготвя сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу него.

Според нея, изразявайки одобрение за действията на доброволческите отряди, залавящи мигранти, Борисов е осъществил престъпления по член 162 и член 320 от Наказателния кодекс – подбуждане чрез слово към дискриминация и насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност, както и подбуждане към извършване на престъпление чрез проповед пред множество хора или по друг подобен начин.

Междувременно директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов също призова самоорганизиралите по охрана на границата граждани да не предприемат никакви действия спрямо влизащи в страната мигранти, освен да съобщят за тях на МВР.

"Не е необходимо да осигуряват нищо, просто трябва да уведомят "Гранична полиция" в случая, или органите на "Национална полиция", ние от своя страна ще вземем мерки дори да са се придвижили по-нататък (мигрантите – бел. ред.), да си организираме съответно обезпечаването на самото направление и да бъдат задържани лицата. Не е необходимо те да предприемат някакви действия за тяхното задържане или стопиране на едно място. Просто трябва да ни уведомят, че такава група се намира в еди коя си местност", обясни Ангелов.

Той коментира и новия скандален клип, на който се виждат трима, завързани със "свински опашки" бежанци, заявявайки, че задържалите ги доброволци "упражняват сила и се държат като полицейски органи, а те нямат такива правомощия".

Както Mediapool писа малко по-рано, въпросното видео бе публикувано във Фейсбук от криминално проявения Петър Низамов-Перата от самопровъзгласилия се "Цивилен отряд за защита на жените и вярата". Перата е известен в миналото с близостта си до т.нар. банда на Рижите в Бургас, както и с множеството си криминални регистрации за побои.

МВР и прокуратурата разследват извършителите на "ареста"

"Точно кои са извършителите към момента ние не можем да установим, тъй като се вижда, че самите лица на извършителите ги няма в кадър. Не можем да предполагаме, а трябва да докажем кои са били. Проверка се извършва по обратната линия – т.е. от подаващия сигнала към тези, които са му казали и така нататък", каза Ангелов, попитан дали МВР вече е наясно кои са участниците в своеобразния лов на бежанци.

От думите му обаче стана ясно, че сподвижниците на Перата са завързали тримата мигранти само за снимките, след което са ги освободили и са подали сигнал за местонахождението им на граничните власти.

"Сигналът е получен едва, след като са били извършени тези снимки. На нас ни се подава сигнала, когато лицата вече не са в този вид, в който се виждат на кадрите – свободни са, нямат никакви следи от завързване и т.н. Ние изпратихме патрул на мястото, на което казаха, че са забелязани лицата и ги задържахме, но там нямаше други лица, освен тези тримата", разказа шефът на "Гранична полиция" в понеделник.

Запитан дали освен разследването срещу добилия популярност Динко Вълев МВР води производства и срещу други "ловуващи" бежанци, Антонио Ангелов заяви, че не са му известни други подобни случаи.

"Техните действия, като граждани, ако искат да помогнат на "Гранична полиция", трябва единствено и само да ни информират къде са забелязали такава група, нищо повече. На първо време най-опасно е за тези, които ги извършват тези действия (незаконните арести – бел. ред.), тъй като не винаги групите са достатъчно спокойни. Могат да срещнат утре доста по агресивна група и затова държавата е дала правомощия на граничните полицаи да ги задържат, а не на обикновените граждани – защото е много опасно за техния живот. Да не говорим, че по нашето законодателство не би трябвало да се извършват т.нар. граждански арести", обобщи ситуацията шефът на "Гранична полиция".

Междувременно районната прокуратура в Малко Търново съобщи, че се е самосезирала по случая и е започнала разследване за незаконно лишаване от свобода на трима афганистанци, за което НК предвижда до 6 години затвор. Потърпевшите вече са били разпитани пред съдия, предстои разпознаване на извършителите на "ареста" им.

Споделяне

Още по темата

Още от България