Борисов взе главата на Порожанов, връща Танева в земеделското министерство

БСП обяви, че ексземеделският министър е обвързан с Делян Пеевски

Борисов взе главата на Порожанов, връща Танева в земеделското министерство

Земеделският министър Румен Порожанов най-накрая подаде оставка, след като дни наред твърдеше, че я носи в джоба си и само чака премиерът да я поиска. Овакантеният пост ще бъде зает от Десислава Танева, депутат от ГЕРБ и министър на земеделието във втория кабинет на Борисов.

Действията се развиха скоростно във вторник. Както се оказа, поводът за отстраняването на Порожанов не са разкритията за злоупотреби с евросредства за къщите за гости, нито проблемите с декларацията на министъра пред КПКОНПИ, а неизпълнение на разпореждането на Борисов отреди две седмици да бъде уволнена зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова.

Правителствената пресслужба съобщи във вторник, че Бойко Борисов е приел оставката на Порожанов, който се мотивира с това, че "не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството". Въпросната атака се състои в нестихващи медийни разкрития за злоупотреби с евросредства по Програмата за развитие на селските райони, за която Порожанов отговаряше в качеството си на министър, както и като шеф на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Който иска да си пази някого...

Самият Борисов обаче съобщи, че причина за отстраняването на Порожанов е това, че зам.-директорът на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова, замесена в скандал около проекти за къщи за гости, все още е на работа, въпреки че е подала оставка по негово искане.

"Аз казах, че ще проверявам доста работи, никога не съм бързал да приемем или да настоявам за оставки, докато не се убедя в нещо. Но това, което ускори подаването на оставка, е, че след като ясно и точно се разпореди да бъде отстранена, се оказа, че към днешна дата е на работа. Който иска да си пази някого, аз ясно още на конференцията, ако си спомняте, казах: Компромис не правиме към никого и всеки, който си е позволил да злоупотреби, ще му се вземат парите и ще му се търси наказателна отговорност. Така че данъкоплатецът няма да пострада от тази работа. А тя е и добра превенция за всеки, който мисли да нарушава за в бъдеще", разясни премиерът пред репортери.

Както се оказа, подалата преди две седмици оставка Иванка Багдатова-Мизова е все още на работа, тъй като не е свиквано заседание на Управителния съвет на ДФЗ, което да гласува освобождаването ѝ. То е отложено по решение на самия Румен Порожанов, който очаквал резултатите от проверката на казуса с реклама на къща за гости, в която е посочен телефонът на Багдатова-Мизова.

Малко след като правителствената пресслужба съобщи за оставката на Порожанов, в свое изявление той посочи, че е положил "всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно".

"В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение", казва Порожанов и допълва, че земеделското министерство е изнесло "изключително успешно председателство на съвета на ЕС".

От 2013 г. до 2018 г. Порожанов е бил както шеф на фонд "Земеделие", така и министър. Докато е бил начело на ДФЗ, са подписани много проекти за къщи за гости , финансирани с европейски средства. Той твърди, че в неговия мандат всичко по тази европрограма вече е било договорено.

Оттеглянето на Порожанов идва след започналите от прокуратурата проверки за злоупотреби в Държавен фонд "Земеделие" и къщите за гости, субсидирани с европари и използвани не по предназначение, а за лични нужди. Нарушенията са от времето, когато Порожанов е бил шеф на фонда.

Прокуратурата обяви, че ще провери всичките 746 къщи за гости, за които са платени 202 млн. лв. евросредства. По-късно стана ясно, че по всяка вероятност данъкоплатците ще покрият санкции за милиони за далаверите с къщите за гости и други нарушения по селската европрограма. Причината - компрометирана Методика за налагане на санкции след плащане по проекти, според решение на Върховния административен съд.

По времето, когато Порожанов беше шеф на ДФЗ, служители на ДАНС влязоха във фонда за проверка, но и до днес няма информация какво е установила тя. Преди това Порожанов беше пребит край дома си от маскирани, като така и не се разбра кои са извършителите и каква е причината. Самият Порожанов отказваше да коментира този въпрос, а МВР и прокуратурата и до днес мълчат какво е установило разследването по случая.

Миналата седмица Румен Порожанов декларира, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска. Самият Борисов публично каза, че по-скоро вярва на земеделския министър, но би се разделил с него, ако е допуснал нарушения по линия на къщите за гости, а не поради разкритията, че се е сдобил с апартамент през 2004 г. от 240 кв.м за цена от малко над 54 хил. лв. По информация на Mediapool още тогава премиерът се колебаел дали да отстрани агроминистъра, който се ползва с протекциите на ДПС.

Междувременно Порожанов влезе в новините и с това, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е "редактирала" имотната му декларация, от която са били отстранени фактите за съпругата му. Това се разбра след публикации на "Биволъ" и в. "Сега". След това Порожанов поиска цялата му декларация да бъде публикувана. От КПКОНПИ съобщиха, че земеделският министър е попълнил така декларацията, че данните на лицето, с което съжителства, да не са публични.

Миналата седмица Порожанов се яви в прокуратурата на разпит като свидетел по разследването за злоупотреби с европейски средства срещу алкохолния бос Миню Стайков.

Това е осмата оставка след избухването на скандала "Апартаментгейт" и последвалите медийни разкрития за евентуални злоупотреби с европейски фондове. Другият министър, който си отиде от поста, бе Цецка Цачева, а освен това още трима заместник-министри, както и заместник-директор на ДФЗ.

Нинова: Порожанов е свързан с Пеевски

Според лидера на БСП Корнелия Нинова в ГЕРБ има двойни стандарти при решенията за освобождаването на министри. По думите ѝ, "едните министри са назначени от Борисов, а другите са му подадени от други хора". В случая с Порожанов обвързаността била с медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, каза Нинова.

"Мотивите, с които е освободен, произнесени от премиера, слагат край на уж новия стандарт за морал, налаган от ГЕРБ в политиката. За Порожанов отдавна тегнат съмнения за злоупотреба с власт, за корупция", каза още Нинова. Тя изтъкна, че министърът е махнат не заради тези съмнения, а защото не е уволнил чиновничка.

Нинова каза още, че съмненията за корупция са причината за 7 от 9-те оставки в кабинета и именно тя е основата за провала на правителството на Борисов.

"Това правителство управлява две години и 10 дни. За това време са подадени 9 оставки от министри, 7 са приети, две ту приемани, ту връщани. За половин мандат половината Министерски съвет е сменен. По същество това е признание за провал в политиката на правителството на Борисов", заяви още председателката на БСП.

Тя припомни, че над месец след депутатската оставка на Цветан Цветанов, няма резултат по проверката на КПКОНПИ за имотите му.

Споделяне

Още по темата

Още от България