Борисов взе скалпа на Боби Михайлов, ГДБОП нахлу в БФС

Премиерът бесен: въпреки огромните пари за футбола, светът ни смята за расисти заради група олигофрени и съюза

Борисов взе скалпа на Боби Михайлов, ГДБОП нахлу в БФС

Зрелищното фиаско на българския национален отбор и расистките изяви на феновете му доведе до спешна намеса на премиера Бойко Борисов, който не само успя да вземе "скалпа" на несменямия от 15 години шеф на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, но и до спешна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата във футболната централа. Тъй като БФС е автономна организация и министър-председателят няма право да назначава и сваля началника ѝ, Борисов намекна във вторник сутринта за постъпили "сигнали", което явно е ускорило решението на Михайлов да не бави поисканата оставка.

Малко след това екипи на ГДБОП, Националната полиция и Специализираната прокуратура нахлуха в сградите на БФС в кв. "Бояна". По непотвърдена информация се извършват претърсвания и изземвания основно на документи по разследване, свързано с дейността на български футболни съдии, предаде БНР, позовавйки се на източници от полицията. Официално съобщение за акцията няма. По неофициална информация петима са били отведени за разпит в ГДБОП.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че акцията е свързана със съдии, които уреждали мачове. "Преди известно време говорихме именно за респект, за чистотата на взимане на съдийски решения, ненамесата в работата им. За съжаление те не се вслушаха и мислеха, че с колегите, с които се срещнахме с тях, си правим някакъв едтин пиар. Точно обратното. Аз исках да съм ги предупредил, за да не може после някой от ФИФА, ФАФА, ФУФА и т.н. да ми прави забележка. Те не се съобразиха. Просто съвпаднаха няколко неща заедно. Операцията беше планирана няколко дена преди мача", каза Борисов.

Внезапният порив за разследване на корупцията в българския футбол и разжалването на закриляния досега от властта Боби Михайлов най-вероятно са продиктувани от желанието на премиера да потуши масовото недоволство от случилото се на националния стадион "Васил Левски" в понеделник, точно насред кампанията за местните избори.

https://www.mediapool.bg/gal/83/orig_71109ab25d735a6590544f7bb35de267.jpg
Снимка: бТВ, ГДБОП влезе в централата на БФС

Официалната причина за оставката на Михайлов е мачът България-Англия, завършил с позорна загуба 6:0 за българските национали и белязан от расистки прояви на фенове. Борисов изтъкна, че претенциите му не са към слабото представяне на българския отбор, а заради расистките скандирания от трибуните.

"За спортната част не се произнасям, но когато държавата е сложена на челни страници като расистка държава заради група олигофрени и недобрата работа на БФС, не мога да замълча. Резултатите са категорични въпреки огромните пари, които дадохме", заяви Борисов, който през последните години щедро раздава държавни пари за различни клубове и стадиони.

Часове преди Борислав Михайлов да съобщи за оставката си, медийният директор на БФС Христо Запрянов твърдеше, че дългогодишният началник няма намерения да сдава поста.

След това на сайта на БФС се появи следното съобщение:

"Днес президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз.

След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин".

Според устава на БФС сега трябва да бъде свикан конгрес, който да освободи Михайлов след подадената от него оставка. Отново конгрес трябва да избере и новия президент. Докато това стане, БФС ще се ръководи от първия вицепрезидент, който е Йордан Лечков.

Да видим сигналите...

Във вторник сутринта премиерът привика спортния министър Красен Кралев и му нареди да прекрати всякакви отношения, включително финансова помощ с БФС. Малко след това Борисов лично поиска оставката на Михайлов, но в коментар пред медиите призова да се изчака до следобед. В противен случай ще се разглеждат сигнали, намекна министър-председателят. Срещу кого и от кого ще се разглеждат, не стана ясно.

"Аз не им се бъркам, аз мога да забраня на моето правителство, което ръководя в лицето на Красен Кралев, да прекрати всякакви дейности. И освен това да видим по сигналите, които има, защото те са независими като футболна централа, но това като правила, които трябва да се спазват в България, са както всички граждани", каза Борисов.

https://www.mediapool.bg/gal/83/orig_baaa08b503d83e360f809b6c0ddbc14d.jpg
Преди два месеца Борисов събра Михайлов и собствениците на големи футболни клубове. След срещата Гриша Ганчев заяви, че са се разбрали да не се купуват мачове и да има феърплей.

Няма да подава, ще подава

Михайлов няма да подава оставка, съобщи в ранния следобед БНР.

Медийният директор на съюза Христо Запрянов обясни, че в петък има заседание на Изпълкома и тогава Михайлов ще отговори на всички въпроси.

Преди това спортният министър Красен Кралев съобщи, че премиерът е поискал оставката на Михайлов, който оглавява БФС от почти 15 години.

"Премиерът ми разпореди – от днес нататък преустановяваме всякакви отношения с футболния съюз, включително и финансови, до подаването на оставка от президента на БФС Борислав Михайлов", заяви Кралев след среща с министър-председателя.

Той обясни, че премиерът го е извикал по спешност и припомни, че през последните години правителството е отделило много пари за футбола, а оставката ни Михайлов се иска заради "последните прояви" и общото състояние на спорта.

След подадената оставка Борисов добави: "Аз не съм се стремял към оставката. Казах само какво спираме да правим. Така че да не излезе някой утре да кажа, че се месим в БФС".

Няма проблем

Според Кралев подобен ход не е нарушение на правилата на УЕФА. Нарушение би имало, ако изпълнителната власт директно се намеси в работата на футболния съюз. Случаят обаче не бил такъв.

"Държавата повече не може да толерира подобно поведение", заяви Кралев.

Борисов поиска оставката на Михайлов и в специално съобщение на Фейсбук страницата си. Той повтори аргументите си за осветлението, стадионите и държавната помощ за спорта.

"Не искам по никакъв начин правителството в лицето на външно министерство да бъде ангажирано с този председател на футболния съюз", каза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?