Борисов, Юнкер и Ципрас - "много голяма коалиция"

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Брюксел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, за да обсъдят възможностите за европейско финансиране на железопътната връзка между България и Гърция.

След общото ръкостискане Ципрас коментира, че тримата са голяма коалиция, а Юнкер и Борисов добавиха "много голяма коалиция".

Основна тема на срещата беше сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на страните от региона, съобщиха от правителствената пресслужба.

Представени били резултатите от четиристранната балканска среща в "Евксиноград", където премиерът Борисов прие министър-председателите на Гърция и на Румъния - Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и сръбския президент Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че е изключително доволен от конструктивния диалог с колегите си от региона.

Той акцентира върху необходимостта отношенията между страните на Балканите да се развиват така, че да се гарантират мирът, стабилността и просперитетът в тази част на Европа.

По думите му България може да има своя съществен принос за това, включително благодарение на предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Борисов добави, че споделя желанието на гръцкия премиер българското председателство да бъде и балканско, така че да се насърчи дискусията за необходимостта от силен ангажимент на ЕС към региона.

Министър-председателят Борисов потвърди, че страната ни ще разчита на подкрепата на Европейската комисия, за да реализира успешно приоритетите по време на председателството през първите шест месеца на следващата година.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?