Борисов: Юруков не е извънземен, Костов не е бял

Борисов: Юруков не е извънземен, Костов не е бял

Извънземен да е Пламен Юруков, за толкова кратко време, откакто е председател на СДС, не може да се ориентира в обстановката, защото политиката не е бизнес. Това каза в четвъртък лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов по повод намеренията на новото ръководство на СДС да се коалира с ДПС на местните избори тази есен.

Въпреки изразеното от него притеснение, че СДС може да се окаже “троянски кон” на Ахмед Доган, Борисов не вижда пречка за съвместни действия със синята партия в София и смята въпроса за уреден. Ние сме се разбрали и вчера съм имал разговор с Владимир Кисьов, заяви кметът. “Сделката” между Борисов и столичната организация на СДС е срещу подкрепа на сините за кметската му кандидатура Кисьов да остане председател на общинския съвет.

Борисов каза, че тези дни ще се види и с Пламен Юруков, за да го запознае какво значи “обръч от фирми”, за които лидерът на ДПС сам си призна, а Юруков твърди, че няма доказателства. Това са “Булгартабак”, Държавния резерв, програма САПАРД – на времето съм арестувал хора за тези работи, уточни бившият главен секретар на МВР. Той изрази надежда прокуратурата, макар и много късно, да вземе отношение по тези въпроси.

ДСБ искат да припишат всички негативи на СДС и останалите, а те да излязат чисти и бели. Но е очевидно, че Иван Костов не е бял човек и всичко лошо в София се е случило по негово време, каза Борисов по повод решението на ДСБ да прекрати разговорите със СДС за съвместно явяване на изборите в София заради решението на сините да подкрепят настоящия кмет и лидер на ГЕРБ.

Той пак повтори, че през последните две години в Столичния общински съвет ДСБ и БСП гласуват заедно. Те са във фактическа коалиция срещу мен две години, а плашат хората чрез медиите за коалиция между ГЕРБ и БСП, възмути се кметът.

Аз никога не поставям условия, каза Борисов в отговор на въпроса дали подкрепата за него от страна на СДС не е обвързана с отказа им за коалиране с ДПС.

СДС подкрепят кмета на Кърджали “мажоритарно”

Лидерът на СДС Пламен Юруков заяви в четвъртък пред БНТ, че засега има само предложение на местната структура в Кърджали да подкрепи Хасан Азис от ДПС като “мажоритарно като успешен кмет”. По същия начин Юруков по-рано представи и подкрепата за Борисов – като за мажоритарен кандидат, десен лидер и лявата партия ГЕРБ, в която било пълно с милиционери.

По думите на Юруков решението за Хаясан Азис ще се вземе от СДС - Кърджали, но в зависимост от тълкуването на правилата може да се наложи санкция от НИС.

Запитан какво е неговото мнение като лидер, той заяви: “Ние сме партия на индивидуалната свобода. За нас религията, етноса, това е нещо лично и то не трябва да се превръща в социално противопоставяне”.

“Лично за мен СДС - Кърджали може би е избрал правилната позиция. Но ако това нещо се отрази зле на другите организации на партията из страната, това не е добре”, каза Юруков.

Борисов беше МВР шеф в коалиционен кабинет с ДПС

Тези, които се явяват опозиция на Хасан Азис в Кърджали, в същото време управляват заедно страната, посочи той. “Защото каза се - СДС е бил “троянски кон”. Аз съм от един месец в политиката, аз не познавам лично нито един политик от ДПС. В същото време г-н Борисов четири години беше на изключително висока длъжност в правителство в коалиция с ДПС и тогава нямаше проблеми с ДПС”, заяви лидерът на СДС.

Той изтъкна и друго противоречие в политиката на Бойко Борисов – възможността да подкрепи “пасивно” кмета на БСП във Варна Кирил Йорданов. Юруков припомни, че Йорданов няма как да е независим, след като два мандата е избиран за кмет с подкрепата на БСП и е бил депутат от БСП. В същото време СДС и други десни сили са обединяват около кандидатурата на Димо Гяуров във Варна, а ГЕРБ още няма позиция, каза Юруков.

Запитан изключва ли партньорство с ДПС за в бъдеще, той каза, че не може да изключи “абсолютно никакви версии за по-нататъшното развитие на политическия живот в България”.

След като Борисов нарече СДС “троянски кон” на Доган, Юруков говорил с него и разбрал, че лидерът на ГЕРБ не е много притеснен. “Аз не мога да разбера какво точно иска да каже. Ако иска да каже, че ДПС са лоши, да каже защо. Аз не мога да бъда адвокат, нито обвинител на една политическа партия в България.”

В СДС въври дебат, че ГЕРБ дублира с техни кандидати всички наши успешни кметове. По този начин разсейват този вот, който е против БСП, посочи лидерът на СДС. Той обаче увери, въпреки това процентът на подкрепа от СДС за Бойко Борисов не е спаднал и че както обяви на първата им среща преди две седмици, остава “над 50 процента”. Решението отново ще е на местната организация на СДС в София, но то трябва да бъде санкционирано от НИС.  

Юруков “не може да си обясни” защо ДСБ обявиха, че прекратяват разговорите със СДС за столицата, след като сините са изпратили свои представители на среща с председателя на ДСБ – София. От ДСБ обаче казаха, че изпратените хора не са били упълномощени да преговарят, а лидерът на столичния СДС Борислав Бориславов не се е явил. Юруков не вижда нещо нередно в това, защото сега е август, хората са в отпуск, а Бориславов е археолог и вероятно е на разкопки.

В четвъртък ръководството на СДС-София обяви, че смята да продължи преговорите с десни и дясноцентристки формации за местния вот. Решението трябва да бъде взето до края на август, а “дотогава СДС-София няма решение за подкрепа на Бойко Борисов”, пише в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България