Борисов: "Южен поток" не е прекратен – от Бургас се вижда как теглят тръбите

"Не сме предизвикали с нищо руската страна"

Борисов: "Южен поток" не е прекратен – от Бургас се вижда как теглят тръбите

От българска страна не сме спрели нито комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Русия, заяви премиерът Бойко Борисов в сряда по време на блиц парламентарния контрол. "Факт е, че те казаха, че "Южен поток" е прекратен. Факт е обаче, че месеци наред минаха и не само, че не е прекратен, но и тези, които са от Бургас, наблюдават как се теглят тръби и се строи извън морската ни зона", поясни той.

"Нито те (руснаците-бел.ред.), нито ние сме прекратили проекта "Южен поток", чакаме по-добри времена и по-добра възможност за газовия хъб. Дай Боже санкциите в края на тая година да изиграят своята роля, да паднат и да се възобновят нашите отношения", каза още Борисов и допълни: "Винаги съм бил за това да гледаме нашите българските интереси".

След като руският президент Путин обяви през декември спирането на проекта "Южен поток", от "Газпром" заявиха, че всички тръби, предвидени за морската част на трасето му, ще бъдат използвани за новия руски проект "Турски поток". През май руският в. "Комерсант" писа, че "Газпром" вече е загубил няколкостотин милиона евро, плащайки за престоя на корабите за полагане тръбите по дъното на Черно море, които шести месец се намират в пристанище Варна.

Официално България не е спирала "Южен поток", тъй като шест месеца след обявения му край не е получила официално уведомление от Русия.

Бойко Борисов коментира отношенията с Русия по повод въпрос на Росен Петров от БДЦ дали участието на двама български министри в икономическия форум в Санкт Петербург на 18-20 юни не означава затопляне на отношенията между двете държави. Въпросът изглежда крайно неадекватен, като се има предвид, че и след въвеждането на европейските санкции срещу Русия, България не е бойкотирала подобни форуми.

"Може би ако бяха поканили синоптиците от някои от националните телевизии, щяха да изглеждат по-добре от мене" – започна отговора си Бойко Борисови допълни, че "не сме предизвиквали с нищо руската страна". "Не мога да кажа за захладняване и затопляне, защото имаме дълбоки корени в нашите отношения. Това, че на определени етапи спазваме нашите ангажименти, които сме поели към ЕС, не го считаме за охладняване. България е една от 28-те държави, които са подкрепили санкциите срещу Русия", продължи той.

"Ние не считаме обаче, че това е охладняване от наша страна... България винаги е имала много ясна позиция, много приятелска към всички народи, камо ли към тези, които са славянски и християнски народи в нашите взаимоотношения", каза още Борисов.

Той посочи, че в България никой не преследва или тормози руските компании, но хора в "черния списък" на ЕС не се допускат на територията на страната. "Интересът на България е да се удължи животът на 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй". Със съдействието на руската страна, това ще бъде факт", отбеляза още Борисов.

По думите му санкциите и контрасанкциите удрят и двете страни.

"Не сме предизвикали с нищо руската страна. Има руски граждани, които имат забрани да влизат в ЕС. Реципрочни са техните действия към нашите посланици", каза Борисов.

Той отчете, че контрасанкциите на Русия са дали отражение в сектор "животновъдство". "Направихме доста, за да ги компенсираме (производителите -бел. ред.) със средства. Паралелно с това, влизането на разни сирена, палмови масла, сухи млека, създаде конкуренция и то на не голяма част. Затова се наложиха някои кадрови промени в агенциите, където се извършва контролът. Когато се правят обществени поръчки, съм дал указания да се пише "По български държавен стандарт", обясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България