Борисов: "Южен поток" щеше да се строи, ако първият кабинет на ГЕРБ не беше паднал

"Много ме е яд", че не бях премиер при приватизацията на ТЕЦ-овете в "Марица Изток"

Тръбите, осветлението и знамената от първия заваръчен шев на "Южен поток" край монтанското село Пишурка са демонтирани и откарани в склад две седмици след тържествената първа заварка в края на октомври 2013 г. Насред полето останаха единствено бетонните постаменти.

Ако първото правителство на ГЕРБ не беше паднало от власт, газопроводът "Южен поток" щеше вече да се строи, но не за 3 млрд., колкото беше последната му цена, а по-евтино, заяви премиерът Бойко Борисов в петък на церемонията по откриването на газопровода Добрич - Силистра.

По думите му проектът, който България спря заради несъответствие с европейските изисквания, е бил полезен за страната, но бил провален от алчност.

Той предложи на присъстващите да разделят сумата от 24.5 млн. лв., колкото струва тръбата между Добрич и Силистра, на 80, колкото е дължината ѝ в километри, и така да пресметнат колко би струвал километър от "Южен поток".

"Помните ли как цената му стана 3 милиарда? 80 км тръби, със станциите - 24-24 млн. Разделете го и ще видите колко струва един газопровод. Дали струва толкова? Но, в своята алчност тези хора провалиха проекта. Истински съжалявам, че провалиха този проект, защото ние щяхме да сме го направили", заяви Борисов.

Проектът "Южен поток", който трябваше да минава през България, бе прекратен през декември м.г. от руския президент Путин заради възраженията на ЕК, че той не отговаря на европейските правила. По отношение на България ЕК стартира наказателната процедура за неспазване на европейските правила, включително и при избора на изпълнител за "Южен поток". Както е известно, в руско-българския консорциум, който трябваше да строи българския участък срещу близо 4 млрд. евро, има фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и други големи строителни компании с добри позиции както при кабинета "Орешарски", така и пред кабинета "Борисов".

При откриването на отсечката Добрич-Силисра премиерът благодари на кабинета "Орешарски", забавил строителството ѝ, което сега му позволява да я открие предизборно: "Ако бяха работили, щяха да го открият преди година и половина".

Борисов съжали, че не е бил премиер през 2001 г., когато са продадени две от топлоцентралите в комплекса "Марица Изток": "Много ме е яд, че така са дали навремето, понеже тук са и шефовете на енергетиката, това безумие да си дадеш ТЕЦ “Марица 1” и ТЕЦ “Марица 3” - със свои пари да ги изградиш и да ги подариш. Така ме е яд, че тогава не съм бил премиер, защото държавата просто е могла по същия начин да си модернизира ТЕЦ “Марица 1”, ТЕЦ Марица 3” и сега да не плащаме по 700-800 млн. на година да излизат от България. Това, което виждате днес, е 24-25 млн. Подаръци от иначе бедна държава. Защо са го правили - нямам разумно обяснени. Всъщност имам, но би било като едно голямо обвинение".

В същото време Бойко Борисов изтъкна, че благодарение на сегашния кабинет е спрян проектът с "Уестингхаус" за VII блок в АЕЦ "Козлодуй", който щял да натовари държавата с още 20 млрд. лв., за които "Стойнев подписа, но прехвърли страхливо на моето правителство".

Борисов обеща, че докато е на власт "газопреносната и компресорната мрежа на България ще бъде 100% държавна", че инвестициите в нея ще продължават както и досега - с по 150 - 200 млн. лв. годишно и че до края на годината ще бъде пуснати две компресорни станции и реверсивна връзка с Турция.

По-рано в петък Борисов използва срещата с председателя на Европейския съвет Донлад Туск, за да повдигне отново въпроса за "Южен поток", по който България продължава да работи, тъй като не е получила писмено уведомление от Русия за неговото спиране.

Българският премиер лобира за "Южен поток", докато Туск отново акцентира на приоритета на ЕС за намаляване на зависимостта от руски газ.

Ключовите инфраструктурни проекти, които ЕС е договорил с България и други страни в региона, трябва бързо да се изпълняват, за да се създаде устойчива мрежа срещу външни рискове, заяви Доналд Туск, който се срещна с премиера Бойко Борисов и наред с бежанската криза, бе обсъдена и енергийната сигурност на Европа.

Трябва да продължат усилията за диверсифициране на енергийните доставки, за да се намали зависимостта от един доставчик, посочи той.

Председателят на Европейския съвет допълни, че за тази цел трябва да се прилага решително енергийното законодателство и всички споразумения да съответстват на разпоредбите на ЕС.

"В сферата на енергийната сигурност страната ни разчита на помощта на Европейската комисия за финансиране на интерконекторите, но и също ще държим, когато се разглеждат "Северен поток" и "Южен поток", да бъдат мерени с един аршин", заяви Бойко Борисов.

Той допълни, че България държи за общ енергиен съюз в Европа и спазването на всички правила, които комисията е посочила.

"Всички ние ще наблюдаваме внимателно дали подходът ще бъде еднакъв за всички европейски държави", изтъкна премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес