Борисов за Брекзит: И двете страни не искат разводът да е по тяхна вина

Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

"И двете страни не искат разводът да е по тяхна вина". Така премиерът Бойко Борисов коментира решението на европейските лидери да дадат на британската премиерка Тереза Мей нов, гъвкав краен срок за Брекзит - 31 октомври.

Борисов приветства решението и коментира, че срокът е достатъчно дълъг, за да може Лондон да стигне до решение за раздялата си с ЕС. Той припомни, че все още остава и опцията Великобритания да оттегли искането си да напусне. Според него Брекзит без сделка е "възможно най-тежкото нещо".

"И двете страни не искат разводът да е по тяхна вина. Ясно е, че има развод, но не искат шокът и ужасът, да са заради тях“, коментира той.

Премиерът Борисов обясни, че Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори.

"Много часове отидоха да се намери най-добрата форма на израза на това, че ги уважаваме и оценяваме това, което правят. В същото време те ще се държат отговорно. Думичката "отговорно" се търсеше толкова много вчера. Разбрахме се, че 27-те ще можем да се събираме, да взимаме решения и да работим, без 28- та държава“, обясни Борисов.

"Преди всичко ние се грижим за интереса на българските граждани във Великобритания, а той е да се намери възможно най-доброто решение по редица теми", добави той.

Той пропомни, че има много наши сънародници, които работят, учат и живеят в Обединеното кралство и добави, че е бил "изключително активен, за да може всички страхове да бъдат опровергани от действията на властите във Великобритания".

Българският министър-председател изрази съжаление, че по време на извънредното заседание на Европейския съвет снощи не е била обсъдена темата за миграцията.

Според него в условията на европейски избори миграционният натиск ще се увеличи.  

Споделяне

Още по темата

Още от България