Борисов за избора между Русия и Европа: Едно са историята и бизнесът, друго – западната ориентация

Бойко Борисов. сн: БГНЕС/Архив

"Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично". Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за швейцарския вестник "Нойе Цюрихер цайтунг", преведено от ″Дойче Веле″.

От разграничението, което прави министър-председателят, се разбира, че западната ориентация на страната ни е категорично определена, но ″историята, културата, бизнесът и традициите″ са по-скоро ориентирани към Русия.

Обяснението му е в отговор на въпрос как се позиционира страната ни в конфликта между Запада и Русия. Според Борисов е съвсем нормално да има чувство на благодарност за това, че хиляди руснаци са дали живота си за освобождаването на България от Османската империя. В същото време премиерът подчертава, че не може да има и грам съмнение относно западната принадлежност на страната.

Попитан защо България, за разлика от повечето страни в ЕС, не експулсира руски дипломати във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал, премиерът отговаря, че по-строги мерки срещу Русия би следвало да се приемат чак след като бъдат представени допълнителни доказателства за вината ѝ. "Презумпцията за невиновност заема централно място в европейската ценностна система и в принципите на правовата държава", казва Борисов и добавя, че никоя страна не бива да бъде осъждана, преди да се изясни дали наистина носи вина.

На провокативния въпрос дали е популист, след като от десетилетие насам налага своя личен отпечатък върху властта в България, но в същото време обича да се дистанцира от политическата класа, Борисов отговаря отрицателно и добавя: "Аз съм човек, който иска да върши добрини за обществото".

По-нататък премиерът отбелязва, че е радостен от постигнатото през последните години и споменава новите автомагистрали и метрото в София.

"Българите няма да забравят солидарността на Европа, с чиято помощ бяха изградени тези обекти", уверява Борисов в интервюто.

По-нататък премиерът обяснява, че опитът, придобит в бойните изкуства, му е бил от полза и в политиката.

"При каратето не става дума за насилие, а за съобразителност и ценности. Това ме превърна в борец за мир и определи моя политически стил - постоянен диалог и компромиси, докато намерим правилното решение", казва Борисов.

Попитан защо центрист като него управлява в съюз с отчасти дясноекстремистки сили, Борисов отговаря: "Такава беше волята на народа. А ние, в България, казваме: Глас народен - глас Божи!"

По-нататък Борисов пояснява, че естествените съюзници на ГЕРБ от десния спектър не са успели да влязат в парламента, а бившите комунисти и партията на турското малцинство са били напълно неприемливи като коалиционни партньори.

"През последната година показахме, че с "Обединените патриоти" се допълваме добре", отбелязва още премиерът и дава за пример защитата на границата с Турция и овладяването на миграционната криза, както и повишаването на пенсиите и на разходите за образование.

По-нататък в интервюто Борисов отговаря на въпрос за причините, довели до отказа на правителството да ратифицира Истанбулската конвенция. По думите на българския премиер този отказ се дължи на неконструктивното поведение на социалистите, които изкривили дебатите, насаждайки страх в обществото с твърдението, че става дума за въвеждане на "трети пол". По този въпрос Борисов е категоричен: "Основните виновници (за нератифицирането на Конвенцията - бел.ред.) са социалистите и близкият до тях президент Румен Радев. Те са длъжни да обяснят защо защитават домашното насилие."

Във връзка с българското европредседателство и стратегията на Еврокомисията за прием на страните от Западните Балкани Борисов обрисува следната визия: "Това е най-бедният и най-изостаналият регион в цяла Европа. И затова искам Балканите да се превърнат в строителна площадка за важни инфраструктурни проекти, за транспортни коридори, които да свързват Азия и Европа, и да стимулират връзките между градове като София, Белград и Солун", посочва Борисов и отчита като свой личен успех факта, че Западните Балкани отново са се превърнали в приоритетен регион.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?