Борисов: За мен не важи правилото кметове на ГЕРБ да не стават депутати

Кметове от ГЕРБ няма да се кандидатират в предстоящите избори за Народно събрание, заяви в петък в Бургас формалният председателят на партията Цветан Цветанов. Това предизвика за кратко съмнения дали неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов се е отказал от намерението да поведе изборната листата на партията си в по-големите градове на страната.

"Това за мен не важи. Аз ще взема сам решението си дали ще се кандидатирам за депутат. Когато това стане ще ви уведомя", каза Борисов в петък пред Mediapool.

За сметка на това наскоро той избра международната агенция Ройтерс, за да обяви готовността си да стане министър-председател, като в същото време прогнозира, че ГЕРБ ще има пълно мнозинство за самостоятелно управление.

Докато Борисов обяснява, че "сам ще си реши", Цветанов заяви, че подборът на кандидатите за народни представители ще бъде "изключително демократичен". "Няма да има парашутисти, а участието на общински съветници в листите ще бъде малко", добави председателят на ГЕРБ.

Според него неучастието на кметовете в парламентарните избори показва, че партията носи отговорност и че не се пренебрегват проблемите на местната власт.

Според представители на ГЕРБ обаче това е защитен ход на партията, която успя да спечели или да влезе във властта в редица общини на изборите през 2007 г., но поради натрупаните негативи вече губи доверие и рейтинг точно в тези населени места.

Последните социологически проучвания дават 27% подкрепа за ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. Въпреки преднината от около 10% пред БСП повечето социолози са на мнение, че партията на Бойко Борисов няма да събере достатъчно гласове за състави самостоятелно правителство.

Откакто учреди партията си преди две години и половина, Борисов непрекъснато обвиняваше закона, който не позволяваше на кметовете да са председатели на политически партии. Законът бе променен преди четири месеца, но въпреки това Борисов си остава неформален лидер на ГЕРБ и не е поел формалното председателство, което си остава на Цветанов.

Споделяне

Още от България