Борисов за Ница: Това, което направихме в Либия, Сирия, Ирак и Афганистан, генерира тероризъм

Българи поднесоха цветя пред френското посолство

Снимка: БГНЕС

Атентатът в Ница очаквано се превърна във водеща тема и за българските политици, а много българи поднесоха цветя пред френското посолство.

Достигащите до нас безброй свидетелства на солидарност от страна на нашите български приятели ни носят утеха, посочи в декларация посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Във Франция отново бе извършен терористичен акт. Вчера, по време на нашия национален празник, празник на един народ, въстанал за своята свобода. Няма съмнение, че желанието на терориста е било да нанесе удар именно на тази толкова емблематична дата за съвременната история на Европа", отбелязва посланикът.

Анализът на Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов влезе в темата с обобщение:

"Многократно съм казвал на всички форуми, на които съм участвал, че това, което направихме в Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, генерира тероризъм, който се пренесе по улиците, в залите, в градовете ни", каза той от Бургас, където наблюдава началото на военноморското учение "Бриз 2016".

Борисов продължи: "Франсоа Оланд завършва с думите: "Продължаваме с ударите в Ирак и Сирия". И там също тези удари, когато се нанасят по въздуха, вземат невинни човешки жертви и то милиони".

Според него случващото се в Близкия изток няма да доведе до добър резултат. "Ако преди 3-4 години говорихме за "Мюсюлмански братя", след това за "Ал Кайда", сега за "Ислямска държава" все нови и нови ще идват", прогнозира премиерът Борисов.

Той допълни, че личните трагедии на хората от едната и от другата страна, които са загубили близките си, ги кара да се ръководят от чувството за мъст, а не от здравия разум.

"Сега върви надпревара във въоръжението и взимането на мерки, които генерират все повече смърт, разрушения и човешки трагедии, които с десетки години след това нито едните, нито другите могат да простят", обобщи премиерът и обърна темата в защита на позицията си срещу засилването на военното присъствие на НАТО в Черно море.

"Винаги съм казвал, че ако от четири страни на Бургас летят френски, английски, руски и американски самолети и хвърлят ракети, хората ще бягат. Какво ще ни донесе всичко това?”, запита той.

Минута мълчание в парламента

Народното събрание почете с минута мълчание паметта на жертвите в Ница, а председателстващият днешното заседание Димитър Главчев (ГЕРБ) прочете парламентарна декларация, осъждаща "варварската терористична атака в деня на националния празник на Франция, при която загинаха десетки граждани“.

"Това е поредното грубо, недопустимо насилие, несъвместимо с ценностите на съвременния свят. В този тежък момент изразяваме своята солидарност към приятелския френски народ, скърбим за жертвите и сме съпричастни към мъката на техните семейства и близки. Днес ние за пореден път осъждаме всяка форма на тероризъм и заявяваме своята решителност за борба с всички актове на насилие срещу невинни граждани”, се казва още в декларацията на Народното събрание.

В съболезнователна телеграма до Оланд българският държавен глава заявява, че подобни прояви на жестоко насилие и омраза са абсолютно недопустими и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. "България е разтърсена и категорично и остро осъжда това посегателство срещу основите на нашата цивилизация. Този потресаващ акт на безпомощност показва, че трябва да останем единни и решителни в борбата си срещу заплахите на терора. Наш общ дълг е да обединим усилията си и да работим за изграждането на един по-сигурен и мирен свят", заявява президентът Плевнелиев.

"В годишнината на Френската революция, дала на цяла Европа идеите за свободата, равенството и братството, ние се сблъскахме отново с мракобесието. Варварският тероризъм няма да успее да победи свободните граждани на Европа. Както показва нашата обща история, Просвещението рано или късно надделява над мрака на невежеството, пише в изявлението", се казва в изявление на българското Министерство на външните работи. От МВнР добавят, че в този тежък момент ние сме заедно с народа на Франция, на когото засвидетелстваме своята солидарност и най-дълбоките си чувства на симпатия и приятелство.

Радан Кънев: Европа трябва да стане единно пространство на сигурност

Европа трябва да стане единно пространство на сигурност. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев по повод на терористичния акт във френския град Ница. Според депутата нито страната, нито датата са избрани случайно. "Това е политическа атака срещу свободата. И ако имаме нещо да отбраняваме с всички сили, то това е свободата ни да бъдем част от Европа, да живеем в общество без насилие", отбеляза той.

Кънев заяви, че Европа трябва да разбере, че сигурността е обща тема. "Има един егоизъм на националните ни правителства при споделянето на секретна информация, при взаимодействието на секретните служби, който не допуска Европа да се превърне в единно пространство на сигурност. Не може да си единно пространство на движение на хора, на бизнес, на пари, а да не си единно пространство на сигурността", коментира той.

Според него политически България трябва да бори за максимална интеграция на службите за сигурност в Европа, за да може всичко, което знаят във Франция, Белгия, Англия, да се знае и от българските служби, за да можем да се защитим. Както се борим за общи външни граници, за да бъде обща защитата ни срещу мигрантските вълни, и както за България е национален интерес тези граници да бъдат границите на съюза, а не на Шенгенската зона, така трябва да има обща политика по сигурност, реално споделяне на информация, реални общи операции срещу тероризма, обща превенция и това да включва всички държави-членки, коментира Кънев.

Според него независимо как се развива процесът по излизане на Великобритания от Европейския съюз, тя трябва да остане част от общата зона на сигурност в Европа.

Валери Симеонов: Европа да спре с мултикултурализма

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов Европа трябва да спре със "сбърканата политика на мултикултурализъм", за да предотврати нови трагедии като тази във Франция. Той обясни, че Европа трябва да погледне сериозно на вътрешните си проблеми, а вместо да търсят "гнилите ябълки в България", французите трябва да погледнат тези в собственото си общество.

"България трябва да вземе мерки, но слава Богу, българското общество е доста толерантно и в доста по-висока степен е асоциирало и приобщило различните етноси“, каза Симеонов.

Това са трагични събития, които показват грозното, уродливо лице на тероризма и на сбърканото служене на определена религия, добави той.

Председателят на БСП Корнелия Нинова осъди варварската атака над мирни граждани и всички актове на тероризъм и насилие, които демонстрират незачитане на човешкия живот и подкопават основите на демократичните общества. Михо Михов (АБВ) смята, че Европа трябва да подреди наново заплахите за сигурността си и да заяви категорично, че тероризмът е първостепенна пречка за мира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?