Борисов за новия скандал с Черни: "Не бива да се посяга на изкуството"

За да тушира конфуза с кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който заяви, че не приема в града провокативния чешки художник Давид Черни за участие в изложба, министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че ще се срещне в неделя с него. В четвъртък Борисов коментира, че се е разбрал за срещата с "човека, който представлява художника в България", както той представи организатора на изложбата "Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса" Емил Миразчиев. Черни, който скандализира през януари българските власти с композиция, изложена преди време в Брюксел, изобразяваща България във вид на тоалетна, има намерение да дойде в Пловдив на изложбата с черния креп, покрил тоалетната след реакцията на официална София.

"Трябва да се знае, че България е демократична държава и не бива да се посяга на каквато и да е изява на интелектуалците или хората на изкуството“, заяви министър-председателят. Той подчерта, че не "иска да се меси в работата на кмета на Пловдив, както и той не е давал да му се месят, докато е бил кмет“.

"В национален план обаче трябва да се чуе и това, че всеки избира своя начин да представя своето изкуство", допълни Борисов. Според него "за съжаление, нашето предишно управление доста е допринесло така да бъде изобразена България.

Чешкият посланик в София Мартин Клепетко определи като истерична реакция отказа на пловдивския кмет да допусне Черни в града.

Дипломатично Клепетко изрази и неодобрение към участието на художника в изложбата. Той подчерта, че нито творецът, нито организаторът на изложбата, са предупредили или потърсили за съдействие чешкото посолство в София.

"Не мога да приема такива становища. Да се забранява участие. Заради какво? Освен, че си направи промоция, този човек всъщност не направи нищо толкова лошо, та да му се забранява да пътува в някоя страна. В модерното общество не бива да има такива истерични реакции“, коментира на отличен български чешкият дипломат. От друга страна обаче той самият "не би подкрепил участието на Давид Черни тук, защото това, което направи със своето представяне в Брюксел, не заслужава да му се прави някаква промоция“.

Споделяне

Още по темата

Още от