Борисов за Радев: Опасно е да атакуваш прокуратурата и затова си търсиш друг враг (Видео)

"Свалих доверието си към президента още през декември, сега прави заявка за партия"

Борисов за Радев: Опасно е да атакуваш прокуратурата и затова си търсиш друг враг (Видео)

Свалянето на доверието от правителството на Радев е пряка намеса в независимостта на властите, каза премиерът Бойко Борисов в коментар на решението на президента да свали доверието си от правителството.

"Той не ни е избирал. Как ще свали нещо, което го няма", каза премиерът и допълни:

"Все едно аз да кажа, че свалям доверието от кмета, той си е спечелил изборите. Откъде накъде ще се коментира управлението на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин? Всички социологически агенции: червени, пембени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Той не дава доверието, че да го сваля. Хабите ми енергията, не ме интересува".

Премиерът нарече журналистките "мисирки"

След това премиерът нарече журналистките мисирки. "И ето, вие тука като мисирки тичате тр-тр-тр-тр", каза той. Последва реакция на част от журналистите, че не е редно премиерът да ги квалифицира така. Той обаче не се трогна: "Какво ме гоните като..."

После пак се прехвърли на коментари за Радев. Към края на изказването си обаче реши да се извини: "Извинявам се, това с мисирките беше прекалено, но бр-бр-бр правите".

"Хайде друг път да си извадиме изводи и една по една да говорите. Така бр-бр-бр като правите и аз се стресирам, почвам да не мога да отговарям правилно. Напрегнат съм", каза още той.

"С Радев нямаме пресечни точки"

"С президента Румен Радев нямаме никъде пресечни точки, освен безсмислените консултативни съвети, където никога нищо не се е решило. Изказването на президента Румен Радев е чисто политическо – заявка за партия и търсене на враг".

Борисов обвърза решението на Радев с активността на прокуратурата към държавния глава. "Той иска да отклони атаката към мен и правителството, защото му е по-изгодно, вместо да обяснява какво е правил - защо днес избра днес да е моментът?", попита Борисов.

"По никакви теми не сме работили заедно, че да се чувствам ощетен", каза още той и обясни, че малко преди да обяви, че сваля доверието си от правителството, Радев поискал от премиера министърът на икономиката Емил Караниколов да участва на събитие с него. "Не знам какво се е променило за един час", добави той.

"Благодаря за подкрепата на президента досега, явно досега ни е подкрепял", коментира от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов. "Ние имаме проблем в политическия елит по отношение на държавността, сами си нямаме доверие, пък искаме доверие от гражданите", допълни той.

Въпреки обвиненията на Радев, че правителството отказва да поеме вина за безводието в Перник, по думите му кабинетът е положил всякакви усилия, за да се пребори с водната криза в миньорския град. "Извинявам се на перничани, не искам никой да вижда, искам в Перник да има вода и възможно по-бързо да финализираме нормалния живот", посочи министърът, цитиран от бТВ.

"Не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент"

"Никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент, напротив - обратното. Изкарвам си мандата и ще си се занимавам с партията", каза още Борисов.

Гешев: Водим война с всеки, който не спазва закона

Главният прокурор Иван Гешев също коментира обръщението на държавния глава, като подчерта, че в него прокуратурата не е засегната.

"Главният прокурор няма лични врагове. Прокуратурата няма лични врагове. Единствената война, която води прокуратурата и която сме обявили, е войната с престъпността. Войната с хората, които нарушават закона. Войната с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?