"По-лошо е от Студената война"

Борисов за Русия: Не искаме да прекъсваме отношенията с един братски народ

Правителството готви офанзива в Русия, за да не губи икономически позиции

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството не иска "да прекъсва отношенията с един братски за нас народ", но не може да заеме "различна позиция от ЕС и НАТО" за санкциите срещу Москва. Той за пореден път обяви, че България "губи много от тази политика", но успокои, че "в Москва си дават сметка, че нямаме вина за отношенията, проблемът е Украйна".

В отговор на парламентарен въпрос от лидера на "Атака" Волен Сидеров той каза още, че "санкциите действително са една крайна мярка и в Европейския съвет всеки се е изказал и е заявил мнението си, което не винаги съвпада с гласуването".

"Всички, които публично обясняваха, че са против санкциите не са гласували против. Ние сме подкрепили санкциите като лоялен член на евроатлантическата общност. В същото време сме казали ясно, че в областта на туризма, леката промишленост губим и търпим от контрасанкциите големи загуби. България и ЕС губят много от тази политика", посочи премиерът.

Той съобщи още, че предстоят визити в Москва на няколко министри, свързани с участието им в различни форуми - на икономиката, на енергетиката, на земеделието, както и визита на финансовия министър.

"Поддържаме възможно най-високо ниво на участие там, именно за да покажем, че не сме съгласни с политиката за Украйна, но в същото време не искаме да прекъсваме отношенията си с един братски за нас народ и да губим икономически позиции там", отбеляза министър-председателят.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски добави, че в края на месеца ще бъде на работно посещение в Москва начело на бизнес делегация от над 30 души. Очаква се също да има и българо-руски бизнес форум, на който ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между машиностроителните камари на двете страни, както и посещения на специализирано изложение и форум.

Борисов очаква кризата в Украйна да се реши до месеци

Борисов коментира още, че се правят непрекъснато опити отношенията да се нормализират, но всичко минава през решаването на кризата в Украйна.

"Надявам се, че това ще се случи през 2015 година, за да отпаднат санкциите и контрасанкциите, заяви Борисов.

По думите му сега "положението е по-лошо от Студената война".

Контрасанкциите на Русия с по-лош ефект за България

Лукарски от своя страна съобщи, че по-силно и пряко влияние за България оказват въведените ответни мерки от руска страна за забрана на вноса от ЕС на някои храни - пресни плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти.

През 2014 г. в условията на санкции от ЕС към Русия и прилаганите ответни мерки от руска страна износът намалява с 8.8 на сто и достига 707.6 млн. долара. Вносът от Русия се е свил с 16.1 на сто до 5.3 млрд.долара и така стокообменът бележи спад от 15.3 на сто. Същевременно обаче отрицателното търговско салдо се свива със 17.1 на сто до 4.6 млрд. долара.

Износът на водещите две групи стоки за Русия - медикаменти и части за автомобили, които общо са около 39 на сто от износа ни, има ръст съответно от 6.6 на сто и 1.3 на сто. Останалите групи стоки имат относителен дял под 3.5 на сто, каза министърът.

По данни на БНБ през 2014 г. преките чуждестранни инвестиции от Русия са на стойност 137 млн. евро, което е със 107. 6 млн. евро по-малко от направените от 2013 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България