Борисов : За сто дни БСП показа, че "чудесно създава проблеми"

ГЕРБ отива на откриването на есенната парламентарна сесия с призив за оставка

Сн.БГНЕС

Стоте дни на правителството показаха, че то не може да решава проблеми, "но чудесно се справя със създаването на проблеми" и продължаването на неговото съществуване крие рискове за страната и нейното бъдеще. Това се казва в изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, разпространено от пресцентъра на партията в понеделник.

 

В него Борисов оценява политическата ситуация в страната като напрегната. "Намираме се в политическа и институционална криза и трябва да търсим бърз изход от нея", посочва бившият премиер в прессъбощението.

 

Държавата не работи, институциите са блокирани, БСП прави собствената си политика "на заем" и на гърба на всички българи и техните деца, които трябва да изплащат дълговете ѝ, се казва още в изявлението.

 

Борисов отхвърля предложението на Сергей Станишев за съгласие по предложените от Станишев национални приоритети. "Те са изработени в неговия кабинет и не са известни на политическите и гражданските организации, на президента, на широката общественост. Националните приоритети не могат да бъдат формулирани и наложени от един непопулярен лидер или от партии с ниска обществена подкрепа и загубено доверие", аргументира се лидерът на парламентарната опозиция.

 

"Приемаме исканията на протестиращите като основателни и справедливи. Солидарни сме с тях и изразяваме уважение към упоритостта и последователността на усилията на всички, които 80 дни не се отказват от протестите. Приемаме призива за незабавна оставка на правителството и се обявяваме за нови избори до края на годината", казва още Борисов.

 

По думите му ГЕРБ се присъединява към апела всеки гражданин и всяка партия, които искат оставка на правителството и незабавни избори, да се включи към протестните действия още на 4 септември. "Колкото повече хора излязат на улицата тези дни, толкова по-бързо това правителство ще си отиде", се посочва в изявлението.

 

Председателят на партията заявява, че ГЕРБ ще присъства на откриването на есенната сесия на Народното събрание на 4 септември, "за да призовем за оставката на правителството".

 

Основната цел на ГЕРБ в парламента е да работи за осигуряването и произвеждането на предсрочните избори, заявява още Борисов.

 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира от своя страна, че поведението на ГЕРБ е изцяло насочено към създаване на напрежение, ескалация на напрежението и деструкция. "Това е продължение на линията, с която ГЕРБ се отнасяше към парламента и в предишния мандат, когато имаше мнозинство", посочи представителят на БСП пред БНР.

 

По думите му, връщането на ГЕРБ в парламента ще стане факт, когато те предложат попълване на състава на комисиите със свои членове.

Споделяне

Още по темата

Още от България