Борисов за Цветанов: Много ми е тъжно и гадно. Предстоят тежки решения

"Дори само нарушение да има, не престъпление, много внимателно ще проследя тези данни"

Борисов и Цветанов, сн. БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов изкара партийния си заместник Цветан Цветанов жертва на "много добре организирана атака", но се закани, че е готов на "много тежки решения" дори да се окаже, че Цветанов си е купил напълно законно луксозен апартамент на четири пъти по-ниска цена от пазарната. От емоционалното изявление на Борисов в Брюксел стана ясно, че той все още няма окончателно мнение как да реагира на гръмналия скандал около "апартаментите на властта", след като се разбра, че Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и зам.-министърка на спорта Ваня Колева (кумица на Цветанов) са си напазарували евтино от иначе скъпата строителна фирма "Артекс".

"Ще събера изпълнителната комисия (на ГЕРБ), никак не ми е приятна тази тема. Ще изчакам кратко време и прокуратурата, и антикорупционна комисия КОННППИ, да се произнесат. Трябва да се изправя срещу моите колеги в ГЕРБ, които казват: "При всеки случай ти режеш глави и махаш", докато нашите политически опоненти застават вкупом и казват "ние подкрепяме виновния", коментира Борисов в четвъртък пред журналисти в Брюксел.

"Дори само нарушение да има, не престъпление, много внимателно ще проследя тези данни. Това мога да ви уверя, защото решенията в случая са много тежки и то в много кратко време преди изборите. В ГЕРБ винаги сме взимали правилните решения и това, че другите са маскари, нас не ни оправдава", добави той в първия си коментар на скандала.

Борисов каза, че вече е говорил с Цветанов, който му бил обяснил как е придобил новия си апартамент.

"Цялата гадост, която ни удря, сега е за нещо за толкова битово, елементарно, гадно и ненужно. При положение, че имаш в по хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой и си ги доказал, минала е проверката по време на мандата на БСП, кое наложи да го направим точно сега? Той това ми обясни - заменил съм два обзаведени за два на шпакловка разликата съм я доплатил на 1000 и кусур", разказа Борисов.

"Цветанов трябва да си направи изводи, защото утре пак заминава за САЩ, от къде дойде тази атака по това време. Можеше да дойде след изборите. Това обаче пак не ни оправдава", добави той. Първата информация за изгодната имотна заменка на зам.-председателя на ГЕРБ бе публикувана от "Свободна Европа", когато излезе и разследването на Антикорупционния фонд.

"Въпросът е морален"

Борисов очаква всичко около имотните сделки на съпартийците му да е законно, но не смята, че с това се приключва проблемът.

"Въпросът е морален...Предполагам, че би трябвало да е законно. Не са деца, имат глави на рамената", каза той.

"Много ми и тъжно и гадно"

"Тъжно ми е, че в ден, в който вчера дадохме 53 млн. лева и за великденски надбавки и само в рамките на три месеца за Коледа и за Великден над 106 млн. лева за българските пенсионери, всичко това потъва, заминава. Много ми е и тъжно, и гадно. Обяснение има", сподели премиерът, чиято публична кариера от 2001 г. насам е неразривно свързана с Цветан Цветанов.

Той обясни, че "всичко е много добре планирано" и разказа, че е слушал интервю на секретаря на президента, който бил обяснил, че всъщност "те били за F-16, но тръгнали да купуват Gripen, защото ГЕРБ така искали". Според Борисов това показвало промяна в позицията на президента Румен Радев.

"Виждаме едни лидери на партии вземат апартаменти по 200 лева квадрата, други за по 1200 и са виновни. На един му дали 1 млн. лева от КТБ, на другия, Вежди Рашидов, му откраднали 1 млн. лева. и ги слагат на една плоскост", завърши темата Борисов

"Червената буржоазия живееше в най-хубавите апартаменти"

По-рано той откри в сградата на Европейския парламент изложбено пространство на името на известния български банкер и политик Атанас Буров и използва случая да обясни, че "децата на убийците на Буров" сега говорят за апартаменти. 

Борисов намери косвено историческо оправдание за спорната имотна сделка на Цветанов, припомняйки как по времето на комунизма само "червената буржоа" обитавала скъпите квартали.

"В момента се намираме не само в Европейския парламент, не само сме гости на г-н Таяни, а и това пространство се казва "Атанас Буров“ – първият български държавник, политик, който има в този парламент. За съжаление, разделението в България продължава, защото виждате, че тези, които наложиха геноцида срещу българския народ и ги изтребиха цялата интелигенция през 1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч и къде ли не, ги няма и днес. Сиреч, никой не иска да се помирява. Точно обратното. Техните деца и синове напъват да дойдат като троянски коне в Европейския парламент и към ден днешен. Няма да си разваляме повече настроението с тях, защото действително имаме една възможност, една историческа несправедливост да бъде не само изтрита, а и да ѝ се даде дължимото", заяви Борисов.

По думите му Атанас Буров "пръв е прозрял и е казал много ясно, че бъдещето на България е Европа и е бил личен приятел тогава с посланика на Съветския съюз, защото е знаел, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри прагматични отношения".

"Но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа – така, както е към ден днешен. Питайте, когато управляваше БСП, защото тя не се е отказала от името и историята си, какво значи страх, истински страх. Какво значи да дойдат и да ти вземат къща и всичко, което имаш и да те изгонят, безпардонно, с Народен съд. Кога забравихме всичко това? Сочат Буров, че бил буржоа, а те какви са били след 1945 г.? Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на "Позитано", "Оборище", кв. "Лозенец“, "Изток“? Кой? Родителите на сегашните права за демокрацията. Докато ние в село Банкя ни казваха: "английски не трябва да се учи, това е буржоазна работа“. И че "Мерцедес" не е хубав, защото му е кофти двигателят", допълни Борисов. 

Атаките от президента и БСП

По-рано в четвъртък президентът Румен Радев изрази съмнение , че назначената и контролирана от Цветан Цветанов антикорупционна комисия ще проведе независимо разследване за имотната сделка на Цветанов, а БСП запита защо премиерът мълчи за сделката.

И докато лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви намеренията си да пита Цветанов как и той да си купи евтино жилище, депутатите от ГЕРБ изглеждат тотално объркани и безмълвни, тъй като не знаеха какъв тон ще зададе Борисов.

"Артекс": Цветанов оцени като никой друг мощната енергийна защита на 91 псалм

Междувременно съсобственичката на "Артекс" арх. Весела Мирянова разясни пред Нова телевизия, че Цветан Цветанов е оценил както никой друг "мощната енергийна защита" на сградата на ул."Латинка" 8 с вградения в нея 91 псалм и по тази причина е получил преференциални условия за купуването на жилище от 240 кв. м за 386 654 лева (около 627 евро/ кв.м).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?