Борисов за "завоя към САЩ": За първи път вървим в права посока

"Не правим завой, а за първи път вървим в права посока, такава, каквато трябва", заяви премиерът Бойко Борисов във вторник по повод статията на списание "Форбс", че отколешните "специални отношения" между България и Русия са под въпрос и че страната ни се отказва от проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис" и замразява АЕЦ "Белене".

"България е евроатлантическа държава, членове сме на НАТО и на ЕС. Нашият път е евроатлантически и мисля, че това е ясно на всеки. Мисля, че този завой сме го направили като сме влезли в НАТО и ЕС и сме излезли от бившия Съветски съюз", каза още Борисов.

Руският посланик: Главният интерес за енергийните проекти е на България 

Главният интерес от осъществяването на енергийните проектите е на българската страна, заяви посланикът на Русия в България Юрий Исаков във вторник.

"Живеем в свят на жестока конкуренция, винаги ще намерим с кого да осъществим енергийните си проекти, желаещите не са малко", заяви още Исаков, който бе на посещение в Шумен.

Той коментира, че енергийните проекти могат да дадат ново геополитическо качество на България, да повишат нейния авторитет и значимост като икономически, енергиен и политически партньор.

Още

Той посочи, че като член ЕС България има прагматични, нормални и добри отношения с Русия.

"Позицията ни по енергийните проекти е изгодна за България", коментира премиерът.

В края на миналата седмица Бойко Борисов обяви, че България се отказва от участие в "Бургас – Александруполис" и замразява АЕЦ "Белене". След кратка суматоха и опровержение от страна на енергийния министър Трайчо Трайков, в крайна сметка стана ясно, че такова решение няма, а Борисов е изложил собственото си мнение, че официалната оценка за въздействието на петролопровода "Бургас - Александруполис" върху околната среда не може да бъде положителна.

"Проектът няма да мине през международна екологична оценка, неизгоден е, нямаме пари за него, а и другите държави нямат пари за нефтопровода", обобщи във вторник министър-председателят.

По думите му същото се отнася и за АЕЦ "Белене".  

Станишев обвини Борисов, че е под диктовка отвън

Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев определи като "вредна“ и "неизгодна“ за България позицията на министър-председателя Бойко Борисов относно евентуалното спиране на строежа на АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас - Александруполис".

Станишев допълни, че има "впечатление, че позицията на правителството се формира извън страната“. Той обаче отказа да уточни от кого извън България се формира енергийната политика на страната.

В същото време обаче той смята, че формирането на тази позиция "едва ли е европейско, след като проектът "Белене" е одобрен от Еврокомисията с конкретни бележки, че отговаря на стандартите за сигурност“.

Още 

"Има три въпроса, на които трябва да се отговори - колко пари ще струва централата, за колко години ще се изплати и на кой ще продаваме електрическия ток. Когато консултантът отговори на тези въпроси ще кажем "да" или "не"," иначе какво излиза - българите сме будалите, които трябва да си дадем парите за нещо, без да знаем за какво", коментира Борисов, който присъства на церемонията по освещаването на представителното знаме на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Екооценката за тръбата върната за доработка

От ековедомството обясниха пред Mediapool, че екооценката на петролния проект е върната на инвеститора “Трансболкан Пайплайн“ за промяна в технологията за разтоварване на танкерите, тъй като предложеното прекачване на суровината към тръбата чрез буйове в морето е неприемливо. От компанията е поискан нов доклад за ОВОС и по предварителна информация се готвят разработки за две нови технологии.

Евентуално през юли ще се внесе новата екооценка в МОСВ, след което ще има едномесечно обществено обсъждане и още толкова време за преценка от ВЕЕС. По-рано от края на септември-октомври няма да има конкретно становище – било положително, или отрицателно, от страна на екоминистерството. От МОСВ допълниха още, че паралелно тече и трансграничната екооценка на проекта с Гърция, която се очаква да приключи приблизително по същото време като българската процедура.

Въпросите за АЕЦ "Белене"

Миналата седмица Борисов оцени АЕЦ “Белене“ на 26 млрд. лв. без да аргументира разчетите си. Въпреки че икономическата преоценка на ядрения проект бе един от първите приоритети, които си постави правителството при поемането на мандата, такава няма. Ако се разчита на изготвянето ѝ от бъдещия консултант за “Белене“, такава до година и половина не се очертава.

Настоящата позиция на министър-председателя за "Белене" бележи поредната промяна в сравнение с предишни. През февруари т.г. той твърдеше, че България ще строи централата, защото вече са налети "милиарди", а накрая ще се види дали проектът е изгоден. През март Борисов вече бе на мнение, че ще продължим проекта, само ако се намери европейски инвеститор и европейско финансиране, но интерес за такаво и досега проявява само Русия. През май в Германия премиерът заяви, че АЕЦ “Белене“ може да стане един от най-значимите проекти в Европа, а само преди дни го замрази, а после от пресслужбата на МС уточниха, че се изчаква изборът на консултант за преструктурирането на проекта и търсенето на инвеститор.

Процедурата, която трябваше да приключи до средата на юни, обаче се забавя. Тя е добутана само до избрана къса листа с три от шестте заявили интерес компании.

Това са британската банкова група HSBC, консорциумът “Ротшийлд и сие“ и френската банка “Сосиете женерал“, които трябва да подадат финансови и технически оферти, както и критериите, по които смятат да търсят инвеститор, сочи справка на Mediapool в “Българския енергиен холдинг“, който макар и пред закриване води процедурата за консултанта за АЕЦ “Белене“.

Споделяне

Още по темата

Още от България